Utvalt

Välkomna Sveriges Rovdjursvänner

Här publicerar vi de viktigaste nyheterna från nätet om rovdjur främst i Sverige.
Inläggen är taggade i kategorier och etiketter.


Ytterligare en jakt närmar sig !

Licensjakten och troféjakten på våra rödlistade lodjur närmar sig! Det är en ren troféjakt för genom ett undantag i Cites kan jägaren behålla lodjurets klor, päls och huvud. Detta gör att många tusen jägare anmäler sig inför jakten.

Eftersom Lodjuret inte är en långdistanslöpare räddar de sig upp i träd eller låter ungarna rädda sig i träd. Begreppet ”träa” är en av de råaste av jaktsituationerna där jägarna skjuter försvarslösa kattdjur som tror sig ha undkommit sina primära fiender hundarna.


Djur är ju ”bara” djur

Sett på sociala medier.
Händelsen utspelade sig i Värmland under helgen. Den allmänna jakttiden på grävling är från 1 augusti till 15 februari. Under förra jaktåret sköts 45 632 grävlingar i Sverige.

Grytjakt är en gammal typ av jaktform som främst bedrivs på räv, grävling, mårdhund och vildkanin. Grytjakten innebär att man med hjälp utav jakthund eller iller jagar djuret nere i dess gryt. Vanligtvis står en eller flera skyttar utplacerade runt grytets utgångar för att skjuta, eller fånga djuret när det kommer ut. Jakthund som är präglade på räv kallas för rävsprängare medans jakthund som är präglat på grävling kallas för förliggare.

Till grytjakten används vanligtvis hagelvapen, men grytjakten är en av få jakter där även pistol får användas, så kallad grytpistol eller grytrevolver. Dessa kräver dock specialtillstånd. Då det ofta är predatorer som jagas i grytjakten så behöver inte hänsyn tas till ev. köttförstöring, då viltet inte skall ätas.

Vid grävlingsjakt så skiljer sig jaktformen något, då grythundarna är tränade att endast skälla och markera mot grävlingen. I dessa situationer gräver sedan jägaren för att lokalisera och döda grävlingen.

Hade djuren haft samma rättigheter som oss människor hade detta garanterat klassats som hemfridsbrott;
Den som olovligen tränger in eller stannar kvar i någon annans bostad eller annat liknande boende döms för hemfridsbrott till böter eller fängelse i högst ett år. För hemfridsbrott döms även den som olovligen tränger in eller stannar kvar i en trädgård eller på en gårdsplan som tillhör bostaden eller boendet.
Hemfridsbrott med dödligt våld hade dessutom gett ännu mer på straffskalan.

Men djur är ju bara djur, eller?


Jaktaktivisternas höftade antal vargar

Video länk: https://youtu.be/Q-8ejfqCJQQ

Jakten I Juvberget/Ulvåa är avlyst.
Kvoten bara var något som ”höftats” till för jaktaktivisters skull för att få folk att verkligen tro på deras resonemang.
I och med att vi nått utanför Sveriges gränser har vi, med gott samarbete med ARV Norge minskat acceptansen runt om i världen som fått upp ögonen på hur vedervärdigt Sverige kan utrota och döda ett djur som är klassat som stark utrotningshotat på Rödlistan emot EUs art-och habitat direktiv.
Ändå är EU och Riksdagen tysta !

Människans påverkan kan förklara nittiosex procent av alla utdöda däggdjursarter under de senaste drygt hundratusen åren, enligt en publicerad forskningsstudie i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Under de senaste 126 000 åren har takten med vilken däggdjur dör ut ökat med 1600 gånger om man jämför med naturliga nivåer av utdöenden. Enligt den nya forskningsstudien beror denna ökning nästan uteslutande på människans påverkan.

Nuvarande klimatförändringar, i kombination med bland annat tjuvjakt och andra människorelaterade aktiviteter, ett stort hot mot många arter, säger Daniele Silvestro.

Forskningen har presenteras i en studie publicerad i en upplaga av Science Advances. Studien har letts av Tobias Andermann vid Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier och Göteborgs universitet tillsammans med ett forskarlag från Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Länkar om lag och Artskyddsbrott.

https://polisen.se/lagar-och-regler/lagar-och-fakta-om-brott/artskyddsbrott/

https://www.havochvatten.se/planering-forvaltning-och-samverkan/internationellt-samarbete-och-konventioner/konventioner/bernkonventionen—skydd-av-vaxter-djur-och-miljo.html


Jaktdiktaturen vädrar blod

De som kritiserar den brutala vargjakten skräms till tystnad. Jägare kallar in polis för att få fredliga observatörer avvisade. Det är som om Sverige för ett gränslöst krig mot djuren.

Läs hela artikeln i nedanstående länk.

https://tidningensyre.se/2023/16-januari-2023/jaktdiktaturen-vadrar-blod/


Revolution Rov når ut

Stöd oss i vårt arbete mot Tjuvjakt och utrotningen av Sveriges Rovdjur som får fortgå med Regeringens och EUs goda minne.

#boycottsweden #shameSweden

https://www.paypal.me/revolutionrov


En Varg familj är utplånad

Under en veckas tid jagades och utplånades vargflocken i Kockohonta. Alltså en familj, det är nämligen det en flock är. En mamma och pappa (alfadjuren) och deras barn. Fjolårets valpar och några syskon från året innan (ca 1,5 år knappt könsmogna) som ännu inte flyttat hemifrån/vandrat i väg för att själva hitta en partner och en plats/revir att bosätta sig på.

Så under 8 dagar har hundar och jägare jagat och skjutit de en efter en. Den som utsatts för detta under längst tid var en valp som bara fick bli 7 månader.
Om den hade fått leva enligt naturens gång och evolutionens resultat skulle den vid den här tiden i livet leka och busa med sina föräldrar och syskon.
En valp som är 7 månader ylar och gnäller förtvivlat om någon i flocken försvinner för att de ska kunna finna varandra igen. Undrar hur känslorna stormade och paniken växte i den lille under de sista dagarna i sitt alldeles för korta liv?

Valpen är den tredje i collaget.
och den som representanterna från Revolution Rov och ARV som var ute i fält under jakten nekades se. Anledningen är gissningsvis skadorna över hela ryggen på vargvalpen. Som jägarna nog ville dölja. Dessa är förmodligen inte skottskador, utan visar på något annat våld vargen utsatts för antingen innan eller efter den dog. Bett och slit från jakthundar?

Skadorna på pälsen kan vi i dagsläget bara glädjas åt förhoppningsvis inte blir fin på skyttens golv, eller på skyttens fru!
Hur länge den led innan den dog får statens Veterinärmedicinska anstalt svara på. Vi kommer begära ut alla obduktions protokolll efter vargjakten.

Låt oss återvända till vargflockars uppbyggnad och beteende. Hur lång tid kan det rimligen ta för två̊ vargar, en hona och hane, att först lämna sina födelseflockar, vandra så att de möts, äktenskapstycke ska uppstå, vidare ska de sen hitta en lämplig plats för ett eget revir, etablera sig där, få valpar, bilda en egen flock? Vi pratar år, många vargar gör det aldrig ens under hela sin livstid.

Men på bara 8 dagar har jägarna lagligt med statens goda medgivande utplånat reviret/familjen i Kockohonta.
Hur kan det kategoriseras som etisk och moralisk jakt, vilket jägarkåren i Sverige säger att de står och verkar för?
Hur kan det ses som ett rimligt verktyg att ”reglera” den svenska vargstammen?
Hur kan det vara möjligt att så få reagerar på denna art-rasism i synen på vilda djur i Sverige?
Hur kan det få fortsätta….?!?

De 6 vargarna som dödats (fällts)
i Kockohonkareviret. #vargjakten23

Bild 3. Valp Tik – 28 kg – 7 januari (M529197)

Bild 5. Tik – 37 kg – 6 januari (M529164)

Bild 1. Alfa Tik – 42 kg – 5 januari (M529151)

Bild 4. Hane – 33 kg – 4 januari (M529150)

Bild 6. Hane – 38 kg – 3 januari (M529134)

Bild 2. Alfa Hane – 48 kg – 2 januari (M529126)

Källa; Värmlands länsstyrelse fotografier. Besiktningsman; Margareta Åkerman

Valp Tik – 28 kg – 7 januari (M529197)

Klicka upp bilderna och studera deras skador ! Rygg, huvud, päls, skott mm. Vad säger de er ?!


En obehaglig sanning

Fredliga värnare motas bort av beväpnade jaktaktivister

Vi har försökt föra talan för fridlysta djur utan egen röst och när miljöorganisationer med talerätt inte lyckas stoppa licensjakter i domstolen, måste vi som allmänhet ha demokratiska rättigheter att bevittna och dokumentera vad som händer i skogarn med vargarna i det som 2023 är största vargjakten någonsin. Om statens fridlysta djur skall jagas och dödas måste någon annan än de som systematiskt hetsat mot vargar och förespråkat dödande och utrotning, kunna lämna vittnesmål. Det är en mänsklig rättighet.

Revolution Rov i samarbete med ARV Norge

Chockerande uppgifter om att nästan 4 000 jägare har tillåtits anmäla sig för jakt på 75 vargar och att Sverige skulle jaga i gränsrevir mot Norge, visar en besinningslös och våldsbejakande politik från svenska myndigheter. Beslut som dessutom bryter mot EU:s skyddsdirektiv för rödlistade rovdjur. Att en notorisk varghatare som länge misstänkts för tjuvjakt, kan jaga varg samtidigt som Sveriges landsbygdsminister, visar en korrumperad och omoralisk jaktdiktatur i Sverige.

Vi som bor på landsbygden vet hur vissa jägare demoniserar vargar och förlöjligar pacifistiska människor som lider av att se djur plågas i det enda hem de har. Jakten på varg uttrycker ett oresonligt hat som manifesteras i den medeltida häxjakten på vargarna och deras valpar. I andra sammanhang skulle det kriminaliseras som djurplågeri. Den lynchstämning vi bevittnar med massuppbåd av jägare med hundar som i hundratal kör på varje liten avlägsen väg i skogarna, gör Sverige till en krigszon. Eftersom svenskarna vill döda norska vargar, går associationerna lätt till det svenska sveket under nazisternas ockupation av Norge 1940. Kung Haakon VII och hans familj på flykt jagade av tyska trupper men släpptes inte in i Sverige.

Med ett tv-team och en seriös värnarorganisation från Norge, hade vi förberett och informerat om vår fredliga närvaro till jaktansvariga, men blev istället bortmotade. De beväpnade jaktaktivisterna som rovdjursjägare numera är, hade tillkallat polis för att dölja våldet mot djuren genom att misstänkliggöra obeväpnade civilpersoner.

JaktAktivist

Sverige som inte har polisresurser tillräckligt för att lösa gängvåld och skjutningar, belastar alltså skattebetalarna med att ta poliser från olika delar av Sverige för att närvara medan jägare nöjesdödar vargar i skogarna! Vi fick sympati från poliserna som till och med erbjöd skjuts när vädret försämrades. Jägarbilar hade däremot tidigare försökt preja våra bilar från vägarna.

Trots det vänliga bemötandet från polisen, blev vi i stället bortmotade av jägarna. Jaktledarens mekaniska svar förtydligade avgrunden mellan oss som försvarar de svaga och de som vill döda. Den brutalitet och det djurplågeri som vargarna och deras valpar utsatts för döljs alltså. En polis som själv var ”vanlig” jägare, utryckte även förvåning över hur illa jakthundarna behandlades här. I vårt filmmaterial förtydligas vilka människotyper som är vana att döda. Ignoransen, inte bara för vargarnas lidande, utan för oss medmänniskor som protesterar mot denna grymhet, är ett tecken i tiden som när krig kan starta i Europa.

Bilderna av blodiga vargar som läggs ut av jägare talar ett tydligare språk än vad de själva fattar. Vargar som jagats till utmattning av hundar i djup snö, motats och skrämts in i fållor eller ut på vägar där skvadroner av passkyttar har arkebuserat dem. Efter att triumferande ha slängts på en granruska för att dölja skottskador och hundbett, skändas de unika djuren på det enda de har kvar i döden. Sin blodiga päls. Den lilla 7-månaders valpens värnlösa kropp får oss att gråta över mänsklighetens olidliga grymhet.

Filmen finns även på föreningens Youtube kanal, https://youtu.be/LmyKaJV1xJQ

ALDRIG GLÖMD🙏Tik, 7 månader dödad I Kockochonka den 7 januari 2023. Foto; Anders Olsson jaktledare

Stort Tack till våra Norska vargvänner för denna musikvideo

An unpleasant truth
Peaceful defenders are repulsed by armed hunting activists.

We have tried to sue for protected animals without their own voice and when environmental organizations with the right to speak do not succeed in stopping licensed hunts in court, we as a public must have democratic rights to witness and document what happens in the forest with the wolves in what in 2023 is the biggest wolf hunt ever. If the state’s protected animals are to be hunted and killed, someone other than those who systematically incited wolves and advocated killing and extermination must be able to give testimony. It is a human right.

Shocking information that almost 4,000 hunters have been allowed to register to hunt 75 wolves and that Sweden would hunt in border areas with Norway, shows a mindless and violence-endorsing policy from the Swedish authorities. Decisions that also violate the EU’s protection directive for red-listed predators. That a notorious wolf hater, who has long been suspected of poaching, can hunt wolves at the same time as Sweden’s Minister of Rural Affairs shows a corrupt and immoral hunting dictatorship in Sweden.

We who live in rural areas know how some hunters demonize wolves and ridicule pacifist people who suffer from seeing animals suffer in the only home they have. The hunt for the wolf expresses an irrational hatred manifested in the medieval witch-hunt for the wolves and their pups. In other contexts it would be criminalized as animal cruelty.
The lynching atmosphere we are witnessing with mass gatherings of hunters with dogs driving by the hundreds on every small remote road in the forests, turns Sweden into a war zone.
Since the Swedes want to kill Norwegian wolves, the associations easily go to the Swedish betrayal during the Nazi occupation of Norway in 1940. King Haakon VII and his fleeing family were hunted by German troops but not allowed into Sweden.

With a TV crew and serious conservation organization from Norway, we had prepared and informed the hunting authorities of our peaceful presence, but were instead turned away. The armed hunting activists that predator hunters are now called the police to cover up the violence against the animals by making unarmed civilians suspicious.
Sweden, which does not have enough police resources to solve gang violence and shootings, thus burdens the taxpayers with taking police officers from different parts of Sweden to attend while hunters kill wolves for pleasure in the forests! We received sympathy from the police who even offered a ride when the weather deteriorated.

Hunter cars, on the other hand, had previously tried to take our cars off the roads. Despite the friendly treatment from the police, we were instead chased away by the hunters. The hunt leader’s mechanical response clarified the chasm between us who defend the weak and those who want to kill. The brutality and animal cruelty that the wolves and their pups are subjected to is thus hidden. A policeman who himself was a ”regular” hunter, also expressed surprise at how badly the hunting dogs were treated here. In our film material, it is clarified which types of people are used to killing. The ignorance, not only of the wolves’ suffering, but of us fellow humans who protest this cruelty, is a sign of the times when war may start in Europe.

The pictures of bloody wolves posted by hunters speak a clearer language than they themselves understand. Wolves hunted to exhaustion by dogs in deep snow, confronted and frightened into pens or onto roads where squadrons of pass shooters have arquebused them. After being triumphantly tossed onto a spruce branch to hide gunshot wounds and dog bites, the unique animals are dishonored on the only thing they have left in death. His bloody fur.

The defenseless body of the little 7-month-old puppy makes us cry at the unbearable cruelty of humanity.


Jakten fortlöper på Sveriges Rödlistade vargar

Jakten fortlöper, antal vargar som får skjutas blir färre. Och den svenska vargstammen sjunker i stort till antal, individer, flock/familjemedlemmar.

Några av Revolution Rovs Ranger har åkt hem av privata skäl och några har tagit ett par dagars vila. Det är tungt att vara i fält hårt väder, liten sömn och dålig regelbundenhet av mat, samt det tunga rent känslomässigt. Som ranger prioriterar man om allt det vanliga.

I skrivande stund har Norge inga klara besked om jakt i gränsreviren. Men vi kommer ha folk på plats from i morgon, hur det än blir. ARV hjälpte oss när det var jakt på vår sida. Nu är det vår tid att hjälpa de.

Note; Vargen är fridlyst ! I lagen står det följande. -”För djurarter innebär fridlysningen att man inte får döda, skada eller fånga de fridlysta djuren”- Vargjakten är olaglig !


Lapptyg, vad är det?

En Dag 🙏🐺

Lapptyg är ett rep med fastsatta tygbitar, vimplar eller plastband som fästs upp i skog och mark för styra, mota eller stänga in vargar dit man vill ha dem. Detta är något som använts ända sedan medeltiden vid jakt på varg.
När repen knyts upp vajar lapparna i vinden, och vargarna upplever lapptygets rörelse som otäcka och undviker att passera dem. Vargar är nämligen misstänksamma mot nya okända saker, är känslan dessutom att det är något skapat av människan så brukar vargen ha stor misstro till föremålet. Och det är just den känslan lapptyget spelar på.


Under medeltiden och 1800-talet ansågs lapptygen vara speciellt effektiva om tyglapparna var målade med ”smådjävlar” eller annat skrämmande.

Idag är det oftast plastvimplar i väl synlig färg i väderbeständigt material som kan återanvändas flera gånger.
När det jagas varg idag och jägarna använder lapptyg är det för att ringa in ett område där de genom spårning, teknisk utrustning tagit reda på att vargen finns. Sen ringas detta område in med lapptyg. Dessa hängs i vargens ögonhöjd, gärna öppet och tydligt så vargen inte ska missa de. Man uppmanar även jaktlagen att med jämna mellanrum hänga upp föremål som luktar människa.
Detta förberedande arbete görs ofta innan jakttiden startat, dagen innan för att på sätt kunna starta den aktiva jakten en timme före solens uppgång och tom en timme efter solens nedgång.

Sen går jägarna i en eller flera skallgångskedjor inåt idet inringade området för att skjuta vargarna de ringat in.
Rasmus Boström känd jägare kring rovdjur i Sverige säger till Svensk Jakt:
– Vi går även och kollar ringen under natten och morgonen för att lapptyget sitter som det ska. Fördelen med lapptyg är att man har vargarna inom en begränsad yta. Ska man täcka ett helt vargrevir är det en jättebra lösning.
Metoden används alltså när jägarna vill hålla ett vargpar eller en hel flock inom ett område och ta alla på en och samma plats. Utroa eller eliminera en hel familjegrupp.

Bild tagen från vargjakten 2022. Foto Privat

Rasmus Boström en av de första svenska jägarna som skaffade och använder sig av plotthundar vid rovdjursjakt säger vidare:
-I vissa lägen är det mer jobb att hänga ut lapptyget än du får tillbaka i resultat. Förarbetet tar många timmar i anspråk. Då kan det vara enklare att ha en större ring med passkyttar och gå på med hundar.
Tillfällen där lapptyg istället inte används aktivt trots att forskning från 10 länder med varg inte fått någon störrevgenomslagskraft i Sverige är användandet av lapptyg som effektiv åtgärd för att förhindra angrepp av rovdjur på tamdjur. Forskarna har där konstaterat att boskapsvaktande hundar och lapptyg är vetenskapligt väl underbyggda åtgärder-

Men i Sverige används lapptyg just nu mest i arbetet mot vargen istället för….

Källor:
https://www.forskning.se/2018/09/19/basta-satten-att-skydda-mot-rovdjursangrepp/#


https://svenskjakt.se/jakt-prylar/vargjakt-sa-jagar-du-med-lapptyg/ö


https://www.slu.se/ew-nyheter/2020/1/ekologicentrum-har-fatt-varglappar/


Gör ett aktivt val

Varje liten krona hjälper till att dokumentera och informera kring vargjakten ur ett annat perspektiv än jägarnas.
Gör ett aktivt val, var med och bidra till en bredare rapportering av vargjakten.

Hjälp Revolution Rov att stötta de rangers som är ute i skogarna under jakten ekonomiskt.


%d bloggare gillar detta: