Utvalt

Välkomna Sveriges Rovdjursvänner

Här publicerar vi de viktigaste nyheterna från nätet om rovdjur främst i Sverige.
Inläggen är taggade i kategorier och etiketter.


Jakt är att söndra och härska

Ingen annan aktivitet ger samma rekreation säger Jägareförbundet om jakten…
Det är en väldigt ensidig uppfattning av jaktens innebörd.

Vidare menar de att genom jakten blir de ett med naturen. Undrar hur de tänker/känner så? För det de gör är ju att skjuta naturens innevånare.

En bättre beskrivning är söndra och härska.


Revolution Rovs brev till Miljö o Jordbruksutskottet

Ni får det här mailet med anledning av att nu på torsdag 12/5 ska Miljö- och Jordbruksutskottet debattera Naturvård och biologisk mångfald, Betänkande 2021/22 för att sedan rösta om beslut.

Föreningen har fått iväg detta brev till alla i riksdagen inför den 12 maj.

Här är en PDF fil för läsning

RRs Flygblad för utdelning på plats utanför Riksdagen den 12 maj

Styrelsen


Veckans Jaktcitat


Demonstration utanför departementet den 12e maj kl 12 då beslut tas!

M,SD,C,o KD ska utrota Sverige Vargar !

Flygblad-PDF fil för utskrift nedan.

För er som vill skriva till Miljö-och Jordbruksutskottet finns här en lista på de personer du kan mejla till.

https://www.riksdagen.se/sv/utskotten-eu-namnden/miljo–och-jordbruksutskottet/


Trevlig Helg


Majoritet i utskottet vill halvera Sveiges vargstam

Är Svenska politiker helt okunniga om biologisk mångfald, ekosystemens alla beståndsdelars betydelse för en natur i balans?

Drivs politikerna bara av kortsiktiga populistiska beslut som garanterar att de får ytterligare fyra år i maktens korridorer?

Eller är det helt enkelt så illa att vårt land styrs av artrasister, som ser sig själva som den elit som väljer vilka som ska/får vara kvar eller inte?


Debatt i Riksdagen ang Sveriges Vargstam utifrån dokumentet ”betänkande Miljö-och Jordbruksutskottet” från 300 individer till 170 individer – det drev Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet igenom på torsdagen den 5 maj.

https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/vargstammen-i-sverige_H910429


Obefogad skyddsjakt på vargtik

Revolution Rov kräver ett förtydligande på ”skada på människor”! Vi anser att denna skyddsjakt är ett jaktbrott!

Gävleborgs länsstyrelse har bejakat en skyddsjaktsansökan på en vargtik i Ljusdal, Gävleborgs län.

Den 4 februari sköts hennes make på skyddsjakt.
Enligt länsstyrelsen finns det ”om vargen får fortsätta att tillvänjas i området” en stor risk att
”den kan orsaka allvarlig skada på människor och tama djur”.

Den vänstra bilden är hur jaktpressen presenterar beslutet, den högra är hur det skulle kunna presenteras i en fiktiv tidning för och av djuren.


https://www.jaktjournalen.se/hundar-far-anvandas-nar-nargangen-vargtik-ska-fallas/

Hundar får användas när närgången vargtik ska fällas. >Läs här


Fakta :

De flesta angreppen inträffade under 1700- och 1800-talet i Frankrike, Estland och delar av norra Italien. De mer kända angreppen är från Gévaudanområdet i Frankrike, där historiska upp- gifter antyder att mer än 100 människor dödades av vargar under perioden 1764-1767.

Gysingevargen var en varg, som under en tremånadersperiod dödade 9 och skadade 15 människor i Sverige. De flesta dödsoffren krävdes i bruksorten Gysinge, som nu är ett samhälle i Sandvikens kommun i Gästrikland. Angreppen upphörde i och med att vargen dödades den 27 april 1821. Gysingevargen är den varg i Sverige som dödat flest människor i historisk tid.

Note; Gysingevargen, som var en tam varg som släpptes ut i skogen. Gysingevargen var alltså ett före detta sällskapsdjur. Ett tidigt exempel på det olämpliga i att släppa ut vargar som fötts upp i fångenskap. De blir helt enkelt för vana vid människor, något som noga bör beaktas i den aktuella debatten om vargutplacering.


Vargar kan komma nära men det är mycket ovanligt att de beter sig aggressivt mot människor. 

En studie från år 2020 där 44 sändarförsedda vargpars rörelsemönster analyserades visade att vargarna konsekvent undvek hus och vägar och det var liten variation mellan olika individer. Men forskarna kunde också konstatera att vissa faktorer påverkade detta allmänna mönster. Det hände oftare att vargar närmade sig hus och vägar i revir norrut i studieområdet, samt på natten och under vintern. En trolig förklaring är att detta sker då vargarna följer efter sittvanligaste byte älgen.

Om du vill minska sannolikheten att möta en varg kan du se till att göra dig hörd i skog och mark. Undvik att lämna ätbart avfall utomhus eftersom vargar lockas av detta. Även slaktavfall och kadaver efter vilda djur lockar. Ring till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om du träffar på platser med till exempel slaktrester.

John D.C. Linnell, Erling J. Solberg, Scott Brainerd, Håkan Sand, Petter Wabakken, Ilpo Kojola: Is the fear of wolves justified? A Fennoscandian perspective (PDF)


Attack mot Sveriges Vargstam

Om Naturvårdsverkets förslag går igenom kan ett större förvaltningsområde för varg ligga till grund för skyddsjaktsbesluten framöver.
Det skulle i så fall underlätta arbetet för de olika länsstyrelserna, enligt länsstyrelsen i Jämtland.


Revolution Rov menar att det blir ytterligare ett beslut mot vargens utrotning !

Fil för nedladdning på 159 sidor !
Länk till Riksdagens debatt Sveriges Vargstam
https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/vargstammen-i-sverige_H910429

Veckans Jaktcitat

Bilden talar sitt rget språk

Licensjakt=Gratis Sälkött !

I veckan startade licensjakten på säl i vårt land, och uppenbarligen skjuter jägarna mer än de kan ta hand om själva…


Haren en hotad art på Rödlistan

Påskharen är en påsksymbol som ofta förknippas med påskägg. Enligt traditionen är påskharen påskens motsvarighet till jultomten och kommer med ägg till barnen. I många familjer anordnas små lekar där påskäggen göms exempelvis i trädgården och barnen får leta efter dem, i tron att påskharen gömt påskäggen…

Men trots att vår inhemska Skogshare är rödlistad efter att den klassats som nära hotad för utrotning i vår fauna så skjuts omkring 13 000 varje år.
Jakttiden är 1 sep -28 (29) februari. Hagelgevär är det som används mest och den vanligaste formen är drivande hund, ofta någon stövare.

På Jägareförbundets hemsida går att läsa: ”Skogsharen är ett uppskattat och omtyckt vilt. Trots det har haren inget eller nästan inget ekonomiskt värde idag. Längre tillbaka i tiden var både skinn och kött värdefulla utbyten från jakten.
Det har visat sig i undersökningar att jägaren lägger så mycket som 90% av harjaktens värde i själva upplevelsen.”

En av jägarnas viltvårdsåtgärder för skogshare är att skjuta räv då de utger sig för att vilja stärka harstammarna. Men det gör de ju för säkerställa sin fortsatta jakt av skogshare. …och så tycker de ju att det är kul att skjuta räv.

Så våra skogsharar upplever kanske påsken som glad då det är under det halvår de faktiskt inte får jagas.


%d bloggare gillar detta: