Här publicerar vi de viktigaste nyheterna från nätet om rovdjur främst i Sverige.
Inläggen är taggade i kategorier och etiketter.
Trevlig helg
TREVLIG HELG 🐻
Björnen går i ide för att den ska överleva vintern.
I Sverige finns helt enkelt inte tillräckligt med mat under vintermånaderna.
Det varierar en hel del mellan olika individer och olika platser när björnen går ur sitt ide men generellt kan man säga att björnarna i Sverige går i ide under oktober-november och går ur idet i april-maj.
Den individuella skillnaden beror dels på björnens kön och ålder, vuxna hannar lägger sig senare än honorna och honor med ungar går ur idet senare.
Lodjursjakten i Sverige fortsätter
Senast uppdaterad: 2023-03-24 klockan 08:05 Naturvårdsverket. 187 Lodjur av 201 är nu dödade, jakten pågår t.o.m 15/4
Källa;Naturvårdsverket
Samma Ren rovdjursdödad 2 gånger

En man ringde länsstyrelsen i Jämtland och sa att en ren hittats rovdjursdödad. Länsstyrelsens fältpersonal åkte till platsen och fann att det var lodjur som dödat renen.
Några dagar senare ringde mannen igen till länsstyrelsen och sa att ännu en ren blivit dödad – och att det nu var varg som varit framme. Det godtog länsstyrelsen.
Eftersom flera vargobservationer gjorts i området beslutade myndigheten om skyddsjakt. En varg sköts.
Nu har länsstyrelsens personal kommit fram till att det var samma döda ren som visades upp vid båda tillfällena. Därför åttalas mannen nu för oredligt förfarande.
Utöver en eventuell dom riskerar mannen nu att tvingas betala 55.000 kronor i skadestånd till Naturvårdsverket för vargen.
Pulver skickat till 18 Länsstyrelser

Det okända pulvret som idag skickades till 18 av Sveriges 21 länsstyrelser var ofarligt, konstaterar polisen. Flera polisregioner har även bekräftat att ett brev skickats tillsammans med pulvret.
Jörgen Peters, länsråd i Halland, har läst brevet. Han vill inte gå in närmare på några enskilda formuleringar, men beskriver innehållet som hotfullt.
– Vad jag kan säga är att det gäller vår handläggning av djurtillsyn. Det är inte ovanligt att vi får sådana här påtryckningar kopplat till den. Brevet har ingen särskild avsändare utan är underskrivet med ”Djurägare i Sverige”, eller något i den stilen.
Obduktionen på varg 2023
Totalt fälldes 57 vargar i de fem vargtätaste länen under vinterns jakt. Det gör jakten till den största sedan licensjakten på varg återupptogs 2010.

Nu är obduktionerna av de skjutna vargarna klara på Statens Veterinärmedicinska anstalt. Och det är förhållandevis friska djur som skjutits där få visar tecken på inavel.
– Vargarnas hälsa har inte förändrats så mycket över tid. De som klarar sig är de som mår bra, och det är också de som fälls i jakt, säger Erik Ågren på Statens veterinärmedicinska anstalt. Och menar på att hälsoläget är gott överlag för svenska vargar.


Obduktionsrapporten finns i > Dokument
Stoppa Troféjakten !

Ett stort problem med troféjakt på våra svenska djur är att de skjutna djuren oftast är de mest livskraftiga, de som skulle ha tillfört arten en bättre genetisk status om de kunnat fortsätta fortplanta sig och föra sina gener vidare i stället för att vara en prydnad på en vägg.
Det är det som skiljer mellan jägaren och våra rovdjur där de senare väljer de svaga och lättfångade individerna och jägaren fäller den som ser bäst ut på väggen. När de starka djuren fälls, de som naturligt haft störst möjligheter att klara sig i det vilda, förändrar människan genetiken och förutsättningarna för ett fungerande ekosystem.
Stoppa troféjakten!
Värnare kräver EU handling !

”Sveriges vargpopulation har inte uppnått den gynnsamma bevarandestatus som skulle kunna motivera populationsförvaltning, i enlighet med Europeiska kommissionens riktlinjer för populationsnivå enligt förvaltningsplaner för stora rovdjur. För att uppnå detta behöver landet en betydligt större vargpopulation samt ett regelbundet genetiskt inflöde från andra populationer”, står det bland annat i brevet till EU-kommissionen.
Läs hela inlägget här:
https://www.jaktjournalen.se/varnare-fran-29-lander-kraver-att-eu-stoppar-varg-och-lodjursjakt/
Illegala Troféjägare hyllas

I går gick Jaktgalan 2023 av stapeln, dess syfte är att hylla jägare som gjort något utöver det vanliga eller som på något sätt gjort en stor insats för jakten. Ett tillfälle då jakten och jägarna lyfts.
8 prisklasser som i 7 fall röstas fram av Sveriges jägare, och så ett special pris som utses enbart av juryn och föga förvånande gick det till Karl Hedin…
Vidrigt och # ShämsSverige # shameSweden #trophyhunting #troféjakt
Veckans Jaktcitat

Veckans Jaktcitat!
Länsstyrelsens egna initiativ Skyddsjakt beviljas.
Länsstyrelsen tror att det handlar om en ungvarg som inte lärt sig att undvika människor ännu. Enligt radiointervjun fanns inget beslut om skyddsjakt på vargen. Men lite senare under dagen har Jaktjournalen uppgifter om att vargen ska skjutas.
Uppgifterna bekräftas nu av Caroline Dickson, enhetschef vid Länsstyrelsen Dalarna. Hon berättar att det är länsstyrelsen som på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på vargen.
”Länsstyrelsen har gjort bedömningen att vargen som rört sig i området nordost om Falun uppvisar ett oönskat beteende. Den söker sig till bebyggelse där människor rör sig frekvent. Länsstyrelsen bedömer att om den får fortsätta att tillvänjas i området finns en stor sannolikhet att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och/eller tama djur”, skriver Caroline Dickson i ett mejlsvar till Svensk Jakt.
Jakt o Jägare Skriver
-” Vargen vid skidstadion i Falun sköts efter kort drev
Falunvargen i skidspåret fälldes av en passkytt efter ett kort drev. ”Det gick jättebra, en snabb jakt och inget lidande för djuret”, säger jaktledare Bert Eriksson.
Den närgångna vargen i Falun fälldes snabbt efter det att länsstyrelsen fattat beslut om skyddsjakt.
👉Tre anställda vid länsstyrelsen och ytterligare två jägare deltog. Bert Eriksson, naturbevakare vid länsstyrelsen, var jaktledare.👈
”Inget lidande”
– Det gick jättebra, en snabb jakt och inget lidande för djuret, säger han till Jakt & Jägare och tillägger:
– Vi stötte upp den vid en daglega och släppte på en hund. Det blev ett kort drev, sedan sköts den av en passkytt. Det här djuret visade inga spår av hälta, en hane som vägde 32,6 kilo.
Vi begärde beslutet via mejl och fick tillslut det mejlat till oss som finns i sidans > Dokument
Död glorifieras i en gala !

I kväll är det dags för Jaktgalan 2023, den går som de själva säger ut på att ”hylla jägare som gjort något utöver det vanliga eller som på något sätt gjort en stor insats för jakten. Ett tillfälle då jakten och jägarna lyfts.”…
Man skulle också säga klubben för inbördes beundran. För om många av de verkligen blev synade i sömmarna skulle det inte finnas så mycket kvar att hylla och glorifiera.
För er som vill se spektaklet live går det att göra på deras hemsida jaktgalan.se med start Kl 18.
Undrar om de har en röd matta och en kommentator som analyserar deras kläder också? Och kommer de jaktklädda eller mer högtidligt tro?
Här i vårt inlägg kan ni läsa om de 8 kategorier inom jakt som ska prisas.