Utvalt

Välkomna Sveriges Rovdjursvänner

Här publicerar vi de viktigaste nyheterna från nätet om rovdjur främst i Sverige.
Inläggen är taggade i kategorier och etiketter.


Tänkvärt – Trevlig Helg

Det har vart en tung vecka för oss som vill ha en frisk, stark stam av frilevande varg i Sveriges natur.
Men vi får inte ge vika utan sluta oss sammans och fortsätta vårt arbete ännu mer målmedvetet och ännu mer tydligt.
Så därför Trevlig helg rovdjursvänner, tillsammans är vi starkare.

Vi får aldrig någonsin ge upp.

Utanför Falköping har en ung varg synts till de senaste veckorna. Genast går ”larmet” internt bland bönder, jägare och fullständigt verklighetsfrånvända människor som har Rödluvan som röd tråd i livet .

Lokalpressen skriver, pratar med diverse folk, haussar upp och pressens fb-sidor översvämmas av kommentarer där det går att läsa att vargen kommer attackera allt från barn på lekplatser och skolgårdar till vuxna, den kommer att besöka trädgårdar och där äta hundar som släppts ut, den kommer att döda boskap, jakthundar och ingen kan vistas i skog och mark eller ens ta en promenad t ex i byn jag bebor – för VARGEN kan komma och anfalla.
Jag kommenterar och agiterar så mycket jag kan med FAKTA. Men det är som att hälla vatten på gäss. Varghatare och jägare är totalt blockerade.

Jag har spårat varg här omkring förut, men tiger som muren om det jag funnit. Det har då handlat om ensamvargar som passerat för att finna en egen partner/flock.
Nu finns en familj vid Mullsjö och en vid Tibro/Skövde.
Hysterin är på topp och myndigheter jagar efter dem för att räkna dem, märka och Gud vet vad.

Dessa fantastiskt intelligenta, vackra, vilda varelser borde vi visa vördnad och skydda till varje pris.
De är 1000 gånger räddare för oss människor än vad någon på två ben någonsin kan bli för dem.
En ensam ung varg är lite förvirrad utan en flock, jaktmöjligheterna är t ex sämre liksom att gruppens gemensamma styrkor under ledarinnan och ledarhanen är borta och det gör den otrygg. En tonåring på drift. Men farlig – nej. Försvarar sig om den jagas etc – ja, men flyr i första hand. Hungern driver den att ta första bästa byte och om det nu råkar bli en hund är det att beklaga, men vargen vet ju inget om TAMHUNDAR. Byte som byte.

Hela vargdebatten, lagbeslut för djurens existens, beslut licensjakt, antal vargar som ska få leva i vårt land, lagar för ”självförsvarsjakt” är så fruktansvärt påverkad och genomsyrad av vansinnigt felaktig, snedvriden info från jägare och varghatare.
Det gör mig fullständigt RASANDE!!
Och våra lodjur, björnar m fl rovdjur behandlas också de utan respekt, rim och reson.

I förrgår stack jag ut i skogen, ensam, för att spana efter ”den människoätande besten”, tyvärr utan att finna något spår.
Inte för EN SEKUND kände jag oro eller rädsla.
Bara frid och lugn. En samklang.
Släpp däremot ut mig i en större stad med människor rusande in och ut ur affärer, trafik, fyllon, narkomaner och vapenförsedda kriminella och jag får PANIK.
Lägg därtill blodtörstiga jägare som skjuter på allt som rör sig i skogen och som hänger sig åt troféjakt när det gäller t ex varg och lo och jag blir helt hysterisk, pga vad de gör och att det inte g å r att diskutera vettigt med dem med klara fakta som grund.

Människan är det vidrigaste och farligaste
rovdjuret på jorden.

Jag ber om ursäkt att det blev så mycket skrivet här och nu, jag är bara så engagerad och känner sådan maktlöshet.
Men ge upp?! Aldrig!!


Riksdagens beslut halvera Sveiges vargstam

Riksdagen har tagit ett ödesbeslut för den svenska vargstammen.

Hoppas att Regeringen har mer vett att hålla sig till internationella överenskommelser såsom EU’s Art och Habitatdirektiv och Bernkonventionen.


”Vargen tar de gamla och svaga till skillnad från den mänskliga jägaren som skjuter de ståtligaste och största” skriver debattören.

Läs mer i > DalaDemokraten

Bild från Facebook!!

Jakt är att söndra och härska

Ingen annan aktivitet ger samma rekreation säger Jägareförbundet om jakten…
Det är en väldigt ensidig uppfattning av jaktens innebörd.

Vidare menar de att genom jakten blir de ett med naturen. Undrar hur de tänker/känner så? För det de gör är ju att skjuta naturens innevånare.

En bättre beskrivning är söndra och härska.


Revolution Rovs brev till Miljö o Jordbruksutskottet

Ni får det här mailet med anledning av att nu på torsdag 12/5 ska Miljö- och Jordbruksutskottet debattera Naturvård och biologisk mångfald, Betänkande 2021/22 för att sedan rösta om beslut.

Föreningen har fått iväg detta brev till alla i riksdagen inför den 12 maj.

Här är en PDF fil för läsning

RRs Flygblad för utdelning på plats utanför Riksdagen den 12 maj

Styrelsen


Veckans Jaktcitat


Demonstration utanför departementet den 12e maj kl 12 då beslut tas!

M,SD,C,o KD ska utrota Sverige Vargar !

Flygblad-PDF fil för utskrift nedan.

För er som vill skriva till Miljö-och Jordbruksutskottet finns här en lista på de personer du kan mejla till.

https://www.riksdagen.se/sv/utskotten-eu-namnden/miljo–och-jordbruksutskottet/


Trevlig Helg


Majoritet i utskottet vill halvera Sveiges vargstam

Är Svenska politiker helt okunniga om biologisk mångfald, ekosystemens alla beståndsdelars betydelse för en natur i balans?

Drivs politikerna bara av kortsiktiga populistiska beslut som garanterar att de får ytterligare fyra år i maktens korridorer?

Eller är det helt enkelt så illa att vårt land styrs av artrasister, som ser sig själva som den elit som väljer vilka som ska/får vara kvar eller inte?


Debatt i Riksdagen ang Sveriges Vargstam utifrån dokumentet ”betänkande Miljö-och Jordbruksutskottet” från 300 individer till 170 individer – det drev Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet igenom på torsdagen den 5 maj.

https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/vargstammen-i-sverige_H910429


Obefogad skyddsjakt på vargtik

Revolution Rov kräver ett förtydligande på ”skada på människor”! Vi anser att denna skyddsjakt är ett jaktbrott!

Gävleborgs länsstyrelse har bejakat en skyddsjaktsansökan på en vargtik i Ljusdal, Gävleborgs län.

Den 4 februari sköts hennes make på skyddsjakt.
Enligt länsstyrelsen finns det ”om vargen får fortsätta att tillvänjas i området” en stor risk att
”den kan orsaka allvarlig skada på människor och tama djur”.

Den vänstra bilden är hur jaktpressen presenterar beslutet, den högra är hur det skulle kunna presenteras i en fiktiv tidning för och av djuren.


https://www.jaktjournalen.se/hundar-far-anvandas-nar-nargangen-vargtik-ska-fallas/

Hundar får användas när närgången vargtik ska fällas. >Läs här


Fakta :

De flesta angreppen inträffade under 1700- och 1800-talet i Frankrike, Estland och delar av norra Italien. De mer kända angreppen är från Gévaudanområdet i Frankrike, där historiska upp- gifter antyder att mer än 100 människor dödades av vargar under perioden 1764-1767.

Gysingevargen var en varg, som under en tremånadersperiod dödade 9 och skadade 15 människor i Sverige. De flesta dödsoffren krävdes i bruksorten Gysinge, som nu är ett samhälle i Sandvikens kommun i Gästrikland. Angreppen upphörde i och med att vargen dödades den 27 april 1821. Gysingevargen är den varg i Sverige som dödat flest människor i historisk tid.

Note; Gysingevargen, som var en tam varg som släpptes ut i skogen. Gysingevargen var alltså ett före detta sällskapsdjur. Ett tidigt exempel på det olämpliga i att släppa ut vargar som fötts upp i fångenskap. De blir helt enkelt för vana vid människor, något som noga bör beaktas i den aktuella debatten om vargutplacering.


Vargar kan komma nära men det är mycket ovanligt att de beter sig aggressivt mot människor. 

En studie från år 2020 där 44 sändarförsedda vargpars rörelsemönster analyserades visade att vargarna konsekvent undvek hus och vägar och det var liten variation mellan olika individer. Men forskarna kunde också konstatera att vissa faktorer påverkade detta allmänna mönster. Det hände oftare att vargar närmade sig hus och vägar i revir norrut i studieområdet, samt på natten och under vintern. En trolig förklaring är att detta sker då vargarna följer efter sittvanligaste byte älgen.

Om du vill minska sannolikheten att möta en varg kan du se till att göra dig hörd i skog och mark. Undvik att lämna ätbart avfall utomhus eftersom vargar lockas av detta. Även slaktavfall och kadaver efter vilda djur lockar. Ring till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om du träffar på platser med till exempel slaktrester.

John D.C. Linnell, Erling J. Solberg, Scott Brainerd, Håkan Sand, Petter Wabakken, Ilpo Kojola: Is the fear of wolves justified? A Fennoscandian perspective (PDF)


Attack mot Sveriges Vargstam

Om Naturvårdsverkets förslag går igenom kan ett större förvaltningsområde för varg ligga till grund för skyddsjaktsbesluten framöver.
Det skulle i så fall underlätta arbetet för de olika länsstyrelserna, enligt länsstyrelsen i Jämtland.


Revolution Rov menar att det blir ytterligare ett beslut mot vargens utrotning !

Fil för nedladdning på 159 sidor !
Länk till Riksdagens debatt Sveriges Vargstam
https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/vargstammen-i-sverige_H910429

Veckans Jaktcitat

Bilden talar sitt rget språk

%d bloggare gillar detta: