Om Vargen

Varghona med valpar

Vargen är ett rovdjur och ett däggdjur. Den lever i Nordamerika, Europa, Skandinavien, Grönland och Ryssland Vargen lever i skogen. Den lever i familjegrupper i större revir. Vargen är utan tvekan världens kraftfullaste hunddjur.
Medellivslängden för en varg i vilt tillstånd är ca.8 år.

En varg är världens största hunddjur. Vargen varierar mycket i storlek. Den kan vara mellan 82 och 160 centimeter lång, plus svansen som är mellan 35 och 56 centimeter. Hanar är större än honor. En fullvuxen varghane kan väga 30-50 kg och vargtiken väger 30- 40 kg.

En varghona får i genomsnitt 4-5 ungar per kull.Ungarna kallas valpar. De väger som en femåring, 7 -21 kg.

Vargen är köttätare. Vargar jagar i flock och samarbetar när de jagar. De tar helst större djur som hjortar, älg, myskoxe och bison. I Sverige äter de helst älgar men också rådjur, renar, vildsvin, harar och bävrar.

De flesta vargar är grå med ljusa ben och ljus mage. Men det finns också vargar som är rödbruna, och vissa är helt svarta. Polarvarg i Arktis blir helt vit på vintern.

Människan är vargens och de övriga rovdjurens största fiende. En gång i tiden var vargar jättemånga. Nu är de nästan utrotade i Skandinavien, sydvästra Europa och i större delen av USA.

Vargen ylar för att prata med andra vargar om dom är långt borta.Varg är Värmlands landskapsdjur. Varg heter Canis lupus på latin.  Namnet ”Varg” betyder på gammal svenska ”dräpare” eller ”tjuv”.

Se djur i naturlig storlek. Sök efter Varg på Google och tryck på Visa i 3D.
https://www.google.com/search?hl=sv&q=Varg

👂Lyssna på vargarnas sång
En ensam varghona efter att hennes hane & valpar blivit skjutna av jägare 2020 i Värmland. Copyright KA
Det finns olika sorters vargar beroende på varifrån de kommer och lever
Vargspillning ser oftast ut som hundbajs, fast det är större högar, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Men det finns även annat som är typiskt för vargspillning.

– Högarna är ofta mörka, av kött som är vargens föda. De innehåller ofta mycket hår från djuret som vargen ätit. Vargen täcker heller inte över sin spillning, som andra rovdjur kan göra. Spillningen kan ligga väl synlig och luktar starkt.

Vargen har, liksom övriga hunddjur, symmetriska spårstämplar. De båda mellersta tårna är lika långa (når lika långt fram i spåret) och de två yttre tårna är lika långa, men tydligt kortare än mellan- tårna. Klomärkena är grova, men kan saknas på hårda underlag. Mindre än så här blir knappast ett vargspår vintertid.
Filen är från Rovdjurens Spår-SLU
%d bloggare gillar detta: