Om Lodjuret

Lodjur är ett däggdjur. Den är ett kattdjur. Kattdjuren är indelade i två grupper: små kattdjur och stora kattdjur. Lodjuren tillhör gruppen små kattdjur. Det finns olika sorters lodjur t.ex. kanadensiskt lodjur, rödlo, panterlo, lodjur.

På sommaren är pälsen ljus med mörka fläckar. Lodjur har tofsar på sina öron. På vintern är den fläckiga pälsen gråvit. På svansen är det en stor svart fläck. Den har långa ben. Frambenen är längre än bakbenen, så ryggen lutar. Den har stora tassar.Den kan bli 70-110 cm lång och 60-70 cm hög. Hanen väger 20-30 kg. Honan väger 15-20 kg.- Lodjur kan hoppa högt och de är duktiga klättrare. Lodjuren lever i ca 14-17 år. De lodjur som lever i fångenskap har blivit 23 år.

Lodjuret lever i Europa, det finns i Sverige. Man ser inte lodjuret ofta för det är ett skyggt djur. Ju längre norrut det lever desto större är det. Lodjuret lever i olika miljöer tillexempel träsk, skog, berg och öken. De lodjur som lever i öknen håller sig på ett gömställe de varmaste timmarna, för det kan bli upp till 70 grader varmt. Lodjuren skapar egna revir, de märker gränserna med urin. Hanarna kan ha jättestora revir. De kan ha 100 kvadrat kilometer stora revir.


Lodjuret äter oftast kaniner, harar och andra små gnagare. Lodjuren jagar på natten. När de jagar sätter den klorna i sitt byte så bytet dör. På vintern när det inte finns så många byten kan lodjuret äta stora djur som hjortar.


Lodjuret är dräktig i 2-2,5 månader. Honan föder sina ungar i ett gömställe till exempel i en grotta. Ungarna diar i 2-3 månader. Om ungarna föds tidigt på våren kan dom bli tillräckligt stora att skapa ett eget revir och jaga egen mat, på hösten. På parningssäsongen så är 2-3 honor inne på en hanes revir, de kan para sig många gånger på parningssäsongen. Lodjuren lever ensamma förutom på parningssäsongen. Efter tio veckor föder honan sina ungar. Lodjurets ungar är blinda när dom föds. Hanen jagar mat till honan innan hon föder sina ungar.

Visste du att lodjuret kan spinna som katter.

Lodjur är egentligen mycket tysta djur, men när lon blir arg morrar den. När den är rädd kan den i ett trängt läge fräsa precis som en ilsken tamkatt. Vid kontakten mellan mor och ungar används fina pipande eller jamande ljud som kan påminna om fågelläten.

Se djur i naturlig storlek. Sök efter Lodjur på Google och tryck på Visa i 3D.
https://www.google.com/search?hl=sv&q=Lodjur

Lodjurets spillning ser oftast ut som en brun eller svart korv, kanske som en stor kattspillning. Precis som katter så gräver lodjur ibland ner sin spillning, men inte alltid.
I lospåret syns vanligen fyra tår som alla är olika långa, likt fingrarna på en hand. ”Långfingret” når längst fram i spåret. Denna karaktär finns inte hos hunddjuren. Trampdynorna sitter glest med stora mellanrum. Framfoten är bredare än bakfoten och tårna spretar mer på framfoten.
%d bloggare gillar detta: