Om Järven

Järven är ett mårddjur. Den är 90-100cm lång. Den väger 10-16kg. Pälsen är mörkbrun och är yvig med långt hår.

Järven är en skicklig klättrare. Den ser ut som en liten björn med lång yvig svans. Honan gömmer de 2-4ungarna i en håla i snön eller i marken. Ungarna som inte är större än sorkar är blinda i ett par veckor.

Järven är ett rovdjur och kan fånga  gnagare, harar och fåglar med mera. Kan angripa och döda även större djur som en ren och någon enstaka gång älg. Äter också bär och insekter.

https://svtplay.se/video/12360434/djurfakta/djurfakta-sasong-1-avsnitt-12

Järven är sedan 1969 en fredad art.1993 startade det svenska järvprojektet, med stöd från bland andra WWF. Under projektets gång har nästan 300 järvar försetts med sändare och kunnat följas i detalj av forskarna.Endast 13 % av de renar järven äter av är järvdödade,

Järven läte hör ni på filmen.

Utseendet på järvens avföring varierar. Den kan vara mörk eller innehålla benflisor och hår. Järvens avföring är ofta korvformad, spiralvriden och smalnar av i ena ändan. Tjockleken på korvarna är cirka 2,5 cm.
Järvspåret blir då 4-tåigt och speciellt bakfotspåren kan bli mycket lika spår av varg eller hund. På hårt underlag saknas ofta avtryck efter både innertån och klorna. Sådana järvspår är mycket lika spår efter lodjur.
%d bloggare gillar detta: