Om Björnen

Brunbjörn är en art i familjen björnar. Brunbjörn är ett växt- och köttätande däggdjur.

Brunbjörnar lever i Europa, Nordamerika och Asien. Björnen bor i skogen. 

Björnarna är stora, starka och har tjock, brun päls. Björnen har en svart nos. Björnen kan bli 280 cm lång och 135 cm hög. Honorna kan väga ungefär 100 kg. Hanarna kan väga mellan 100 och 200 kg.

Björnar äter fisk, bär, myror, döda djur och växter.

På hösten äter björnarna jättemycket så att de blir tjocka och kan klara vintern. I oktober går de i ide. Det betyder att de sover hela vintern. När de sover behöver de inte äta, dricka, kissa eller bajsa. På vintern föds björnens ungar. Ungarna är små som marsvin när de föds. De väger ungefär ett halvt kilo. När det blir varmare, i mars ungefär, vaknar björnarna och kommer fram igen. Då är de jättehungriga.

Björnar kan klättra i träd och kliar sig mot träd ibland.Se djur i naturlig storlek. Sök efter Brunbjörn på Google och tryck på Visa i 3D.
https://www.google.com/search?hl=sv&q=Brunbj%C3%B6rn

Köttspillningar kännetecknas av svart eller grå färg och är väldigt illa luktande. De är ganska lösa i konsistensen och kan vara helt tunnflytande eller mer korvlika. Avföringen kan innehålla rester av hår och ben från bytesdjur. Om björnen har ätit kadaver kan flug larver finnas i spillningen.
Björnen är en hälgångare. I spåren efter både fram- och baktass avtecknas fem tår. Man ser sällan spår av björn på snö. Då marken är bar kan man stöta på spår t.ex. vid skogsbilvägarnas vägrenar och i diken. Björnspår påminner väldigt mycket om grävlingens, men är betydligt större än det. Den vanligaste gångarten är gång. Björnens rörelser är vanligen stillsamma och den travar och galopperar mera sällan än övriga djur.
%d bloggare gillar detta: