Om vargjakten av en Ranger

Kockohonka
Bilder finnas på sidan > RR Rangers

Mitt i Vargjakten 2023

Jag sitter sista dagen på år 2022, framför brasan med familj och vänner, jag kan inte för mitt liv påstå att jag är glad. I morgon, den 1 januari kommer jag och en god vän att åka och rekognosera i Vargrevir, den 2 januari börjar en av de största vargjakterna i Sveriges historia,närmare bestämt skall det skjutas 75 vargar. Naturligtvis bör man ställa sig frågan har vi råd med en sådan jakt?Vi har inte ens 300 vargar i Sverige.

Jag känner hur jag blir trött och tårarna bränner innanför ögonlocken, Det här blir sista gången jag åker ut och dokumenterar, första gången var 2010. Varför gör jag det här? Det har jag frågat mig många gånger, det frågade också det filmteam från Norska ViaPlay. Filmteamet var och besökte mig i mitt hem och gjorde en intervju samtidigt som de filmade. Programmet kommer att komma till hösten någon gång i oktober.
Svaret är jag måste, det är något inom mig som driver på varje år, kanske kan jag kalla det ett kall.


Klockan fem på morgonen, gav jag och väninnan oss i väg, hon var den enda svensk av alla dessa tyckande människor på Facebook som är värnare en enda ville följa med ut. Däremot så hade den Norska föreningen Arv lovat att komma till min hjälp, och så naturligtvis det Norska filmteamet. Det var 20 grader kallt och vi körde uppåt Finnskogen och in i reviret Kockahonka, vi ville naturligtvis se om jägarna också var ute, kanske skulle de sätta upp lapptyg? De får enligt jaktbesluten inte sätta upp eller förbereda något dagen innan. då polisanmäler vi dem. Det var halt och vi hörde hundar, på håll, jo då jägarna var ute och kollade var vargarna höll hus. Efter flera timmars körande och med vetskapen var jägarna skulle hålla hus återvände vi till stugan som föreningen fått hyra. Det Norska teamet hade kommit. Tyvärr var min väninna från Stockholm tvungen av personliga skäl att återvända till sitt hem efter första dagen på jakten.

Morgonen därpå, klockan fyra gav jag och mina Norska vänner i föreningen ARV (Aktiv Rovdyrsvern) oss av. Långa konvojer med bilar och med eller med hundsläp, En del hade tagit ut sina plotthundar. Plotthundar är en stövarblandad ras ursprungligen från USA som är tränade på att jaga varg och björn.
Jägarna släpper två eller tre hundar att jaga vargen, när sedan hundarna blir trötta, byter man ut de mot tre utvilade och jagar vargen vidare tills den stupar. Då jägaren kan avlossa sitt skott, med ljuddämpare för att inte skrämma andra vargar i närområdet. Inte alltid är det första skottet dödande. Ibland har hundarna bitit och slitit ut köttstycken ur den uttröttade men inte nödvändigtvis dödade vargen.


Nej detta kan aldrig kallas sport, det här är ett rent djurplågeri. En massaker, som bedrivs av människor som ganska ofta utrycker sig verbalt att: de hatar vargen, att vargen tar ”våra” älgar, vi vågar inte skicka våra barn till skolan för vargen kan äta upp dem.
De här orden är ingen ovanlighet på svensk landsbygd, där okunskapen och utbildningen är deras besvärjelser ”Nu skall vi ta de djävlarna”, ”Det avskummet”. ”Vi skall utrota dem”.
Jägare som spottar på marken när de uttalar orden om vår så lilla och svaga vargstam.

Jag är glad att ha likasinnade vänner runt mig. Den Norska föreningen Arv är otroligt organiserade och kunniga med en stark viljestyrka både ute i fält och bakom pennan. Jägarna var upprörda när vi kom, där fanns även några andra människor från Sverige med hög musik, smällare och de hade bränt jägarnaslapptyg. I mitt tycke är det helt oprofessionellt att skrämma de redan rädda och jagade vargarna, de andra svenskarna hade hållit på hela natten. Men sådant handlande gör ingen nytta, tvärtom, och det räddar heller inga vargar. Till skillnad från de svenskarna var de nu kom ifrån, så hade jag och mina Norska vänner mycket bra kontakt med polisen. De tyckte att vi var väldigt professionella både när det gällde utrustning och kläder och kunskap, i motsatt till de andra som dök upp i samband när filmteamet kom.
Vargjakten och samtliga jakter på våra Svenska rovdjur är ren trofejakt. Jägarna eller jakträttsinnehavaren får skinnen och kropparna går till SVA, där man obducerar djuret. Vi såg en del utländska jägare och sammanlagt såg vi ett hundratal jägare i Kockohonka. Till den Svenska vargjakten var 2140 svenska jägare anmälda och utländska 239 stycken. De utländska jägarna får betala dyra pengar för att få medverka på en jakt i Sverige, pengar som går till jaktlaget. Sammanlagt skulle det skjutas 6 vargar i Kockohonka, alltså hela flocken i reviret och så var det i samtliga revir i Sverige där jakten bedrevs detta år.


I de län jag har dokumenterat licensjakten har jag alltid fått komma fram och sluta ögonen på de döda vargarna, detta har jag gjort sedan 2010.
Ack du Värmland, du sköna du underbara…. Det här var första gången jag blev nekade att komma fram och dokumentera och sluta ögonen på de skjutna vargarna
Trots att jaktledaren Anders Olsson hade lovat mig, filmteamet och föreningen ARV att få komma fram till den sista vargen som sköts. En valp på sex månader,en tik på 28 kg och inte ens könsmogen. Jaktledaren som tidigare hade lovat att släppa fram oss ändrade sig utan någon förklaring. Senare kom det fram att hundarna hade bitit vargvalpen så illa att de inte ville att jag och teamet skulle se och dokumentera de otäcka betten. Hundarna hade misshandlat henne hårt innan hon var död. (Se bilder på sidan RR Rangers).

Faktum är att under alla de vargjakter jag varit på så har jag aldrig träffat på mer primitiva och råa jägare än i Värmland. Det fanns ingen öppning för någon medkänsla. 

Efter att ha legat i sovsäck och stigit upp vid fyra varje morgon vände jag hemåt, Glad nej, snarare traumatiserad, ledsen, arg och ja uppgiven. Hur kan detta hända i Sverige? Förr fanns det bestämmelser att man inte fick jaga när de vilda djuren hade förökning eller parade sig, nu på 2000 talet är detta ändrat. Räven är tillåten att jaga året om, valparna svälter i sina lyor, Lodjuren får skjutas under sin parning och när honorna fortfarande går med fjolårs ungar. Björnen likaså. Vargen var utrotad, kom tillbaka på 80 talet.

Varför och hur blev Sverige ett ULAND i jaktfrågor? Varför fick jägarmaffian och ett Nazistparti framgångar i Sverige? Påverkade det jakten? Ja det är den Svenska landsbygden, isoleringen, byar där alla är släkt, rädslan att tycka annorlunda i Landet LAGOM.

Jag är så ledsen, det känns hopplöst, allt blir bara värre och värre sedan jag började engagera mig officiellt i jakten på våra Svenska rovdjur. Inofficiellt har jag hållit på sedan nittiotalet att vara ute i våra skogar och dokumenterat och fotograferat.

Vargstammen i Sverige är starkt inavlad, beroende på att den jagas både illegalt och legalt. Riksdagen i Sverige består till stor del av jägarmaffia och därför får de igenom mycket ur sitt intresseperspektiv när det gäller jakt, tex bestämmelser att de vill ha 170 vargar istället för 300, För att eliminera inaveln måste vi i Sverige ha minst 2000 vargar, en fri korridor för invandrade vargar att ta sig igenom samernas marker, det så kallade Vargfiltret. Kanske borde även samerna ändra sin inställning och attityd när det gäller rovdjursfrågan. Ibland måste traditioner förändras, annars hade vi fortfarande levt på stenåldern. Läkarvetenskapen, elektronikenbyggnationer, folkslag allt har gått igenom förändring och utveckling, men inte förhållningssättet till vår Svenska jakt på rovdjur, den har gått bakåt och troféjakten blomstrar, tack vare okunskap i bla. Sveriges riksdag.

Knappt hinner jag komma hem förrän ännu en grym troféjakt på ett fridlyst och rödlistat djur ska äga rum! Denna gång på 201 lodjur, även denna jakt är den största någonsin på en rovdjursart i Sverige.

Jag tycker att vårt djurliv och vår natur måste få hämta sig från nöjesdödande.

Vargjakten 2023

Mer från ARV> https://m.facebook.com/groups/1277358775993272/permalink/1800444177018060/

Det bär iväg till Norge🇳🇴 uppdatering följer

Idag den 3 februari har Norsk domstol beslutat att utrota den norska vargstammen.

The wolf population in Norway is soon to be exterminated.

#boycottnorway #stopextinction #bantrophyhunting #stophunting #stopwolfhunting #SHAMENORWAYSHAME #aktivtrovdyrvern #arv

Jakten I Juvberget/Ulvåa är avlyst.

Kvoten bara var något som ”höftats” till för jaktaktivisters skull för att få folk att verkligen tro på deras resonemang.

I och med att vi nått utanför Sveriges gränser har vi, med gott samarbete med ARV Norge minskat acceptansen runt om i världen som fått upp ögonen på hur vedervärdigt Sverige kan utrota och döda ett djur som är klassat som stark utrotningshotat på Rödlistan emot EUs art-och habitat direktiv.

Ändå är EU och Riksdagen tysta !

⬇️

Människans påverkan kan förklara nittiosex procent av alla utdöda däggdjursarter under de senaste drygt hundratusen åren, enligt en publicerad forskningsstudie i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Under de senaste 126 000 åren har takten med vilken däggdjur dör ut ökat med 1600 gånger om man jämför med naturliga nivåer av utdöenden. Enligt den nya forskningsstudien beror denna ökning nästan uteslutande på människans påverkan.

Nuvarande klimatförändringar, i kombination med bland annat tjuvjakt och andra människorelaterade aktiviteter, ett stort hot mot många arter, säger Daniele Silvestro.

Forskningen har presenteras i en studie publicerad i en upplaga av Science Advances. Studien har letts av Tobias Andermann vid Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier och Göteborgs universitet tillsammans med ett forskarlag från Sverige, Schweiz och Storbritannien.

—————

Ett förrädiskt lugn vilar över vargreviren vid Norska och Svenska gränsen.

På grund av vädret med glashala vägar, dimma på en del håll och dåliga spårförhållanden i markerna så är det inte många jägare ute.

Många tillresta jägare har med stor sannolikhet åkt hem, andra väntar på bättre väder och utfallet i norska rätten om det blir jakt på norska sidan eller inte.

Värnare på båda sidor om gränsen vilar men är fullt beredda om lugnet blåser bort och kriget mot vargarna fortsätter.

Jakten fortlöper, antal vargar som får skjutas blir färre. Och den svenska vargstammen sjunker i stort till antal, individer, flock/familjemedlemmar.

Några av Revolution Rovs Ranger har åkt hem av privata skäl och några har tagit ett par dagars vila. Det är tungt att vara i fält hårt väder, liten sömn och dålig regelbundenhet av mat, samt det tunga rent känslomässigt. Som ranger prioriterar man om allt det vanliga.

I skrivande stund har Norge inga klara besked om jakt i gränsreviren. Men vi kommer ha folk på plats from i morgon, hur det än blir. ARV hjälpte oss när det var jakt på vår sida. Nu är det vår tid att hjälpa de.

Dag 4-5 licensjakten på varg

Båda dagarna har inneburit en hel del åkande mellan revir och jaktområden. Dialogpoliserna är fortsatt trevliga, medan jägarna antingen tagit ett gemensamt beslut eller blivit belagda helt med munkavle för nu pratar de inte alls, mer än hänvisar till jaktledaren.

På torsdagen Kl 14.26 sköts den sista av de vargar som enligt jaktbeslutet fick skjutas i Skacksjöreviret. Det första revir där jakten avlyses.

Det är även i detta revir som det även har skjutits en varg som ”inte räknas” för att den sköts med skabb paragraf 40 c jaktförordningen.

Vi kan även konstatera att jägare aldrig vilar. Själva jakttiden varje dag är en timme före solens uppgång och en timme efter solens nedgång. Men spåra det får de göra dygnet runt, och de spiller ingen tid har vår ranger konstaterat…

Dag 5 ger vädret; mycket vind och dålig sikt och bitvis oframkomliga vägar att det känns som en liten time-out eller återhämtning i flera revir. Men visst jagas det, fast kanske lite lugnare.

Kl 11.24 skadeskjuts en varg i Konckahonka reviret som eftersöksekipage och jägare inte kunde skjuta till döds förrän närmre 50 min senare Kl 12.16.

I går eftermiddag avlystes ju jakten i Skacksjöreviret, men idag har där varit mycket rörelse, flertalet samlingar av bilar och mycket jägarfolk. Vi misstänker att de spårar och observerar, samlar in material som kan styrka att deras önskemål om att få skjuta fler vargar i reviret beviljas. Mycket vill ha mer, ett ordspråk som passar jägarna.

Sen eftermiddag eller tidig kväll avlystes jakten i Flatmossen Kl 17.26. Det är två vargar skjutna där och länsstyrelsen inväntar DNA från dessa eftersom tidigare resultat har endast ett revirmarkerande par funnits där.

Så de uppmanar alla som gör observationer om varg eller hittar spillning skickar in de så att de kan starta jakten igen och skjuta fler.

Revolution Rov tycker att det borde vara omöjligt att utlysa en jakt på fler vargar än vad som bekräftats i reviret bara för att hålla öppet för att kunna skjuta fler.

En liten dagsrapport från dag 3 i fält på licensjakt på varg -23.

Kim från Revolution Rov rangers har även idag arbetat tillsammans med Arv, men idag också tillsammans med folk från Extinction Rebellion Norge.

Under HELA dagen har ett norskt tv-team följt sällskapet och dokumenterat och intervjuat deras arbete. Något Kim har erfarenhet av sen tidigare år under licensjakterna. Det här tv-teamet har följt flera team både på jägarsidan som värnarsidan sedan jakten startade i måndags.

Det har under den här tredje dagen vart ett väldigt stort antal deltagande jägare runt jaktområdet i reviret Kockohonka Uppskattningsvis mellan 40-50 personbilar, 3 större hundbilar och en skoter har setts i och omkring jaktområdet.

Jägarna har uppträtt mycket mindre tillmötesgående idag, vänt bort huvuden, visat sig mer avståndstagande, vänt sig bort vid tilltal. Några har t.o.m. upprätt otrevligt och nedlåtande mot värnarsidan.

Detta upplevdes som om jägarna blivit uppmanade att inte prata med värnare och bara svara ”att ni får prata med jaktledaren om ni undrar något”. Som en gemensam policy från jägarkåren alltså.

Dialogpoliserna har dock vart lika trevliga som tidigare och några av de har nu setts under de här dagarna. Kim fick veta att poliser är inlånade från hela landet för att stärka upp nu under licensjakten. Och just dialogpoliser är specialutbildade i att vara en länk mellan polisledning och utövare av bland annat opinionsyttringar, eller platser där man misstänker att folk med olika syn på saker kan komma att mötas och konflikt uppstå.

I flera revir i Värmland har det under dagen rapporterats från länsstyrelserna om påskjutningar av vargar där eftersöksekipage satts in för att ta reda på om vargarna blivit skadeskjutna eller inte. Men vid avslutad jakttid i eftermiddag fanns det inga frågetecken kvar på om det fanns skadade vargar kvar ute i reviren, och det är i alla fall en liten tröst i allt elände just nu.

De dagsrapporter Revolution Rov skriver nu är små glimtar av det som händer dagligen i fält på licensjakten. Efter jakten kommer en längre och mer detaljerad rapport läggas ut på vår hemsida.

Dag 2 på licensjakten på varg -23 och Revolution Rovs rangers har nu ett etablerat seriöst och proffesionellt samarbete med den norska värnar gruppen Arv -Aktivt Rovdyrevern.

De åker nu tillsammans i reviren vid gränsen mellan Sverige och Norge. Dagens arbete har kännetecknats av att åka runt och dokumentera vad som sker i de jaktområdena. Flera givande och respektfulla diskussioner har hållits med såväl dialogpolis som jägare. Revolution Rovs ena ranger har även haft telefonsamtal med jaktledaren i området.

Vi ser detta som ett självklart arbetssätt och både Revolution Rov och Arv tar helt avstånd ifrån de mer aggressiva arbetssätten som andra svenska och norska aktivistgrupper har bedrivit i samma område.

I Kockohonka reviret har en varg skjutits under dagen och vid 14 tiden påsköts där en annan varg som ännu inte hittas av eftersöksekipagen.

Eftersök pågår i upp till ett dygn om inte nya spår av den påskjutna vargen hittas, då förlängs eftersökstiden.

Eftersom det nu är en skadad och påskjuten varg med okänd status ute i markerna så är det nu 3 vargar till som får skjutas i Kockohonka reviret. Detta kan komma att ändras beroende på hur eftersöket på den skadeskjutna vargen fortskrider.

Jägarna i Skacksjö reviret registrerade igår att det finns fler än de sex vargar som får skjutas i det reviret och har nu en dialog med länsstyrelsen om att få skjuta fler vargar där.

I samma revir har idag en skabbvarg skjutits och enligt paragrafen 40 c, jaktförordningen så kommer den vargen inte räknas in de sex som enligt tidigare jaktbeslut får skjutas.

Revolution Rov kan inte låta bli att fundera över om det verkligen slumpade sig så? Det får det kommande obduktionsprotokollet visa…

I natt sover Revolution Rovs rangers på den norska sidan gränsen i hytterna för att tillsammans med Arv börja sin 3:e dag av licensjakten på Juvberget.

Idag har Revolution Rov Rangers åkt någonstans mellan 30-35 mil på vägar som bitvis var som att åka på en skridskobana. Reviren ligger i områden så stora att de ändå var tvungna utesluta vissa områden.

Men rätt som det var hamnade de mitt i ett jaktområde. Pass-skyttarna satt med mellanrum på ca 100 meter mellan varje vid vägarna. Många satt och eldade och fikade.

Revolution Rov uppträdde vänligt och hade samtal med några av de.

Alla jägare som våra rangers såg hade ljud-dämpare på sina vapen. Detta för att när/om de får möjlighet att skjuta ska de inte skrämma bort andra vargar som befinner sig inom jaktområdet. Det förekom även flera bilar med plats för jakthundar.

I länsstyrelsernas beslut inför licensjakten -23 står det att jaktledarens ansvar är att informera varje jaktdeltagare om riskerna med skadeskjutning av varg och uppmana jaktdeltagarna att endast skjuta rena sidoskott mot stillastående vargar.

Ändå skadesköts en varg i Skacksjöreviret idag vid 12.30 tiden som det sedan tog ytterligare 30 min innan jägarna kunde skjuta så att den dog.

I morgon ger sig Revolution Rovs Ranger ut igen i markerna.

Swischa gärna en slant för att bidra till deras fortsatta arbete i fält: 123 38 054 21


Bilder finns på sidan > RR Rangers

%d bloggare gillar detta: