Kris för den Biologiska mångfalden

Krisen för den biologiska mångfalden är värre än någonsin. Populationerna av vilda ryggradsdjur – däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur – har i snitt minskat med hela 69% mellan 1970 och 2018. Det visar WWFs Living Planet Report 2022, som granskar tillståndet på planeten. Rapporten IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services 2019 larmar även om att ofattbara 1 miljon arter riskerar att försvinna. Det är skrämmande siffror.

Naturen skickar oss en nödsignal om att någonting är allvarligt fel. Men det går fortfarande att vända den negativa utvecklingen. Genom fler kraftfulla naturvårdsinsatser och modiga politiska beslut kan naturen få en chans att återhämta sig och vända kurvan. Vi behöver skydda mer natur, bromsa klimatförändringarna, stoppa skogsskövlingen, bekämpa tjuvjakten och förändra vår matproduktion så att den blir mer hållbar.


Maria Ljung


%d bloggare gillar detta: