Recension på boken Vargdräparen

Vargdräparen, författare Sara Hagström
Läst och recenserad av Maria Ljung

Boken släpptes 20 april 2023 och presenteras som en spänningsroman som utspelar sig i Junsele där ett mord sker med starka kopplingar till en av Sveriges mest kända vargar, Junselevargen. 

Titeln på boken, Vargdräparen skapar en tydlig förväntan om att djupdyka kring konflikterna och de olika ståndpunkterna kring vargens vara eller inte vara i Sverige i stort men framför allt kring fallet av Junselevargens öde.
Hur lyckas författaren med det? Läs vår recension.


Det här är en bok som redan innan den släpptes 20 april 2023 presenterades som en spänningsroman som utspelar sig i Junsele där ett mord sker med starka kopplingar till en av Sveriges mest kända vargar ”Junselevargen” eller Rödluvan som hon också kallades på grund av vargtikens röda färgteckning. Vargen sövdes och flyttades fyra gånger av Naturvårdsverket efter som hon var en genetiskt viktig varg som vandrat in från Ryssland, men som inte kunde ha sitt revir i renbetesland.

Titeln på boken, Vargdräparen skapar en tydlig förväntan om att djupdyka kring konflikterna och de olika ståndpunkterna kring vargens vara eller inte vara i Sverige i stort men framför allt kring fallet av Junselevargens öde.

Junselevargen även kallad Susi

På baksidan av boken presenteras den så här: ”I Junseletrakten är de allra flesta hjärtligt trötta på den sedan en tid tillbaka riksbekanta vargen som i media till och med fått namnet Junselevargen. Men när Einar Grundström hittas skjuten i huvudet blir vargfrågan återigen en krutdurk i bygden. Misstankarna riktas mot en man som varit engagerad i föreningen Fria rovdjuren och haft en öppen konflikt med Einar om vargens vara eller icke vara.”

Men redan efter några inledande kapitel i boken börjar jag besviken, en känsla som sen växer sig starkare och starkare sida för sida. Junselevargen och den pågående vargpolitik med alla dess påföljder, åsikter och agerande förflyttas till en liten bisats till historien som berättas. Junsele är en liten ort i norra Ångermanland med knappt 1000 innevånare, där alla känner alla på gott och ont så när mordet sker påverkar det naturligtvis hela stan, det skvallras och tisslas när mordet ska lösas. Historien berättas med kapitel varvade i nutid och för 15 år sedan så vi läsare får följa vad som tidigare hänt folket i byn, mycket svek, hämnd och lögner som ligger och pyr hos byborna.

När jag läst de sista raderna i boken känner jag mig faktiskt lite lurad. Boken säljer sin story på en verklig plats och händelse kring den omtvistade Junselevargen och polariseringen som uppstod i och med folks ställningstagande kring den utan att egentligen gå in något närmre alls på just det. Bokens presentation, framsida och titel bygger upp en stor förväntan hos mig som läsare att jag ska få läsa mer om den konflikten och med just lokal förankring som berättelsen inte alls lever upp till.

Junseletikens långa vandringar

Nej, Sara Hagström att bygga upp din rätt ordinära mordgåta kring vargproblematiken utan att ens försöka problematisera den är som att bygga en höna av en fjäder.


Min förhoppning

Det här är en bok som redan innan den släpptes 20 april 2023 presenterades som en Titeln på boken, Vargdräparen skapar en tydlig förväntan om att djupdyka kring konflikterna och de olika ståndpunkterna kring vargens vara eller inte vara i Sverige i stort men framför allt kring fallet av Junselevargens öde. När jag läst de sista raderna i boken känner jag mig faktiskt lite lurad. Boken säljer sin story på en verklig plats och händelse kring den omtvistade Junselevargen och polariseringen som uppstod i och med folks ställningstagande kring den utan att egentligen gå in något närmre alls på just det. Bokens presentation, framsida och titel bygger upp en stor förväntan hos mig som läsare att jag ska få läsa mer om den konflikten och med just lokal förankring som berättelsen inte alls lever upp till.

Eller Läs hela resentionen i filen⬇️

Susi som vi alla kämpade för och älskade, Vila i Frid du är aldrig glömd 🙏


%d bloggare gillar detta: