Djur är ju ”bara” djur

Sett på sociala medier.
Händelsen utspelade sig i Värmland under helgen. Den allmänna jakttiden på grävling är från 1 augusti till 15 februari. Under förra jaktåret sköts 45 632 grävlingar i Sverige.

Grytjakt är en gammal typ av jaktform som främst bedrivs på räv, grävling, mårdhund och vildkanin. Grytjakten innebär att man med hjälp utav jakthund eller iller jagar djuret nere i dess gryt. Vanligtvis står en eller flera skyttar utplacerade runt grytets utgångar för att skjuta, eller fånga djuret när det kommer ut. Jakthund som är präglade på räv kallas för rävsprängare medans jakthund som är präglat på grävling kallas för förliggare.

Till grytjakten används vanligtvis hagelvapen, men grytjakten är en av få jakter där även pistol får användas, så kallad grytpistol eller grytrevolver. Dessa kräver dock specialtillstånd. Då det ofta är predatorer som jagas i grytjakten så behöver inte hänsyn tas till ev. köttförstöring, då viltet inte skall ätas.

Vid grävlingsjakt så skiljer sig jaktformen något, då grythundarna är tränade att endast skälla och markera mot grävlingen. I dessa situationer gräver sedan jägaren för att lokalisera och döda grävlingen.

Hade djuren haft samma rättigheter som oss människor hade detta garanterat klassats som hemfridsbrott;
Den som olovligen tränger in eller stannar kvar i någon annans bostad eller annat liknande boende döms för hemfridsbrott till böter eller fängelse i högst ett år. För hemfridsbrott döms även den som olovligen tränger in eller stannar kvar i en trädgård eller på en gårdsplan som tillhör bostaden eller boendet.
Hemfridsbrott med dödligt våld hade dessutom gett ännu mer på straffskalan.

Men djur är ju bara djur, eller?


%d bloggare gillar detta: