Lapptyg, vad är det?

En Dag 🙏🐺

Lapptyg är ett rep med fastsatta tygbitar, vimplar eller plastband som fästs upp i skog och mark för styra, mota eller stänga in vargar dit man vill ha dem. Detta är något som använts ända sedan medeltiden vid jakt på varg.
När repen knyts upp vajar lapparna i vinden, och vargarna upplever lapptygets rörelse som otäcka och undviker att passera dem. Vargar är nämligen misstänksamma mot nya okända saker, är känslan dessutom att det är något skapat av människan så brukar vargen ha stor misstro till föremålet. Och det är just den känslan lapptyget spelar på.


Under medeltiden och 1800-talet ansågs lapptygen vara speciellt effektiva om tyglapparna var målade med ”smådjävlar” eller annat skrämmande.

Idag är det oftast plastvimplar i väl synlig färg i väderbeständigt material som kan återanvändas flera gånger.
När det jagas varg idag och jägarna använder lapptyg är det för att ringa in ett område där de genom spårning, teknisk utrustning tagit reda på att vargen finns. Sen ringas detta område in med lapptyg. Dessa hängs i vargens ögonhöjd, gärna öppet och tydligt så vargen inte ska missa de. Man uppmanar även jaktlagen att med jämna mellanrum hänga upp föremål som luktar människa.
Detta förberedande arbete görs ofta innan jakttiden startat, dagen innan för att på sätt kunna starta den aktiva jakten en timme före solens uppgång och tom en timme efter solens nedgång.

Sen går jägarna i en eller flera skallgångskedjor inåt idet inringade området för att skjuta vargarna de ringat in.
Rasmus Boström känd jägare kring rovdjur i Sverige säger till Svensk Jakt:
– Vi går även och kollar ringen under natten och morgonen för att lapptyget sitter som det ska. Fördelen med lapptyg är att man har vargarna inom en begränsad yta. Ska man täcka ett helt vargrevir är det en jättebra lösning.
Metoden används alltså när jägarna vill hålla ett vargpar eller en hel flock inom ett område och ta alla på en och samma plats. Utroa eller eliminera en hel familjegrupp.

Bild tagen från vargjakten 2022. Foto Privat

Rasmus Boström en av de första svenska jägarna som skaffade och använder sig av plotthundar vid rovdjursjakt säger vidare:
-I vissa lägen är det mer jobb att hänga ut lapptyget än du får tillbaka i resultat. Förarbetet tar många timmar i anspråk. Då kan det vara enklare att ha en större ring med passkyttar och gå på med hundar.
Tillfällen där lapptyg istället inte används aktivt trots att forskning från 10 länder med varg inte fått någon störrevgenomslagskraft i Sverige är användandet av lapptyg som effektiv åtgärd för att förhindra angrepp av rovdjur på tamdjur. Forskarna har där konstaterat att boskapsvaktande hundar och lapptyg är vetenskapligt väl underbyggda åtgärder-

Men i Sverige används lapptyg just nu mest i arbetet mot vargen istället för….

Källor:
https://www.forskning.se/2018/09/19/basta-satten-att-skydda-mot-rovdjursangrepp/#


https://svenskjakt.se/jakt-prylar/vargjakt-sa-jagar-du-med-lapptyg/ö


https://www.slu.se/ew-nyheter/2020/1/ekologicentrum-har-fatt-varglappar/


%d bloggare gillar detta: