Veckans Jaktcitat

I fredags presenterade SD, M, KD och L ett 62 sidor långt samarbetsavtal inför den kommande mandatperioden.

Måndagen den 17 oktober valde Sveriges riksdag Ulf Kristersson (M) till statsminister. I december 2019 publicerade Svensk Jakt denna artikel där Ulf Kristersson intervjuas om sitt jaktintresse.

När moderatledaren Ulf Kristersson i höstas jagade älg på sina marker var det för första gången efter att jakten i flera år varit inställd på grund av för få älgar. Han anser att älgförvaltning sköts bäst lokalt i samarbete mellan jägare och mark­ägare, så långt från statliga myndigheter som möjligt.

När Svensk Jakt möter Ulf Kristersson på hans jaktmarker Lida Fagerhult utanför Åkers Styckebruk är han glad och avspänd. Den unga welsh springer spanieln Winstons bus gör sitt till för det goda humöret, men bara att komma ut i skogen, bort från politiken i Stockholm, har säkert positiv effekt.

Och undra på det. Markerna här är fantastiskt fina och faktiskt mer kända än man i förstone skulle kunna tro.

Det var här det både populära och kritiserade tv-programmet Grabb­ar­na på Fagerhult spelades in på 1990-talet, med Leif GW Persson, Jan Guillou och Pär Lorentzon i huvudrollerna. De tre gav tittarna en annan bild av jakten än den gängse. Och reaktionerna blev därefter.

Lokal förankring

Men nu är det alltså en ny grabb på Fagerhult. Här har Ulf Kristersson tillsammans med en kamrat format ett jaktlag som består av till ungefär lika delar jägare från storstan och jägare från trakten. Den lokala förankringen är viktig, anser Ulf Kristersson, som också ville ha med goda vänner och rutinerade jägare med bostadsadress Stockholm.

– Jakten och viltstammarna sköts bäst lokalt, genom samarbete mellan markägare och jägare. Det är klart att inte älgar, hjortar och vildsvin kan tillåtas att bli alltför många. Det måste finnas balans mellan antalet djur och fodertillgången. Skadorna i skog, på jord och i trafiken måste beaktas. Men att Naturvårdsverket eller Skogsstyrelsen skulle kunna avgöra hur de målen ska nås tror jag inte på. Beslutsnivån ska inte vara högre upp än länsstyrelsen, säger Ulf Kristersson.

”Jakten och viltstammarna sköts bäst lokalt, genom samarbete mellan markägare och jägare.”

Läs mer > Svensk Jakt


%d bloggare gillar detta: