Alla älskar en Nalle

När vi föds vill de flesta föräldrar sitt barns bästa. De vill ge kärlek, trygghet och tröst till sitt barn. Ofta blir symbolhandlingen en nallebjörn. Ett klassiskt gosedjur, en leksak som hänger med högt upp i åldrarna. Nallebjörnen är nog den yttersta symbolen för omsorg till det lilla barnet. Andra leksaker slängs. Nallen blir dock ofta kvar när barndomen är passerad. Nallen hänger med vid alla flyttar och får en särskild plats i bokhyllan. Och de dagar som livet känns tungt sitter den beredd att kanske åter ta emot ledsna tårar i sin slitna päls.

Teddybjörnen sägs ha fått sitt namn från president Theodore Roosevelt i USA, som 1902 deltog i en jakt där jaktlaget stötte på en ensam björn, klubbade ned den, band den vid ett träd och erbjöd Roosevelt att skjuta den. Roosevelt vägrade dock att göra det. Därav namnet Teddybjörn.

Den 21 augusti startar licensjakten på björn i vårt land, 622 fridlysta björnar kommer skjutas i 7 län.

Vart tar känslan av omsorg vägen då? Inte tillbaka till de riktiga nallarna i skogen i alla fall.

I tidigare licensjakter har jägare tvärtemot Roosevelts inställning i stället krävt att få skjuta fler björnar än de som länsstyrelserna tillåtit. Fast länsstyrelserna förtydligat att de följer det antal forskarna kommit fram till.

Vart tar känslan av omsorg vägen då? Inte tillbaka till de riktiga nallarna i skogen i alla fall.

Var känslan av trygghet och omsorg enbart ensidig och egennyttig från föräldrar som jagar björn.

Eller helt enkelt bara skenhelig?

> Tidningen LT


%d bloggare gillar detta: