Eftersök avslutat på påskjuten varg

Malexander vargen

En varg som blivit skjuten flyr och försöker sen gömma sig. Den gräver ner sig eller lägger sig i en håla, självläker eller dör. Helt beroende på skadans omfattning, om de kan jaga något eller inte.
Avgörande för vargen är om den är ensam eller tillhör en flock, även om den är ett Alfadjur eller inte.
En ungvarg som har lämnat flocken och är ensam har inte så stora chanser att klara sig, den gömmer sig, antingen dör den eller kan klara sig beroende på skadans omfattning.

De vargar som klarar sig som senare har obducerats vid licens och skyddsjakter har oftast haft en eller fler vargar omkring sig för hjälp med att skaffa mat.

Att detta är både är plågsamt och kan leda till en lång och plågsam död för vargen behöver man inte vara veterinär att förstå.

Hur tänker ni rovdjursvänner om att de avslutar eftersök på vargen?

Å ena sidan kan vargen nu faktiskt klara sig, och å andra sidan om den ändå dör får den ju göra det ifred utan lösspringande och skällande hundar…
Jägarna i det här fallet tyckte inte att det var så viktigt att utföra och avsluta en moralisk och empatisk jakt.

Läs mer om > eftersök

Hur länge gäller skyldigheten att finna och avfånga ett skadeskjutet djur? Tills dess att djuret hittas dött eller avlivats . Vad noga med att märka ut skott- och skjutplats. För att underlätta eftersöket bör du också notera åt vilket håll viltet sprang och så många andra detaljer som möjligt.


%d bloggare gillar detta: