Haren en hotad art på Rödlistan

Påskharen är en påsksymbol som ofta förknippas med påskägg. Enligt traditionen är påskharen påskens motsvarighet till jultomten och kommer med ägg till barnen. I många familjer anordnas små lekar där påskäggen göms exempelvis i trädgården och barnen får leta efter dem, i tron att påskharen gömt påskäggen…

Men trots att vår inhemska Skogshare är rödlistad efter att den klassats som nära hotad för utrotning i vår fauna så skjuts omkring 13 000 varje år.
Jakttiden är 1 sep -28 (29) februari. Hagelgevär är det som används mest och den vanligaste formen är drivande hund, ofta någon stövare.

På Jägareförbundets hemsida går att läsa: ”Skogsharen är ett uppskattat och omtyckt vilt. Trots det har haren inget eller nästan inget ekonomiskt värde idag. Längre tillbaka i tiden var både skinn och kött värdefulla utbyten från jakten.
Det har visat sig i undersökningar att jägaren lägger så mycket som 90% av harjaktens värde i själva upplevelsen.”

En av jägarnas viltvårdsåtgärder för skogshare är att skjuta räv då de utger sig för att vilja stärka harstammarna. Men det gör de ju för säkerställa sin fortsatta jakt av skogshare. …och så tycker de ju att det är kul att skjuta räv.

Så våra skogsharar upplever kanske påsken som glad då det är under det halvår de faktiskt inte får jagas.


%d bloggare gillar detta: