Håkan Forsberg ger svaren

Håkan i Lobo Park, Spanien

Håkan Forsberg svarar Maria Haldestens ledare ”Rop på varg blodigt allvar” i Hallands nyheter 11.02.22


När jag under flera år ”jobbade” i vargparken Lobo Park tillsammans med Daniel Weigend i Spanien kom utlåtande från Sverige om antalet vargar som skulle finnas. Forskningsstationen Grimsö hävdade 100–200 medan professor Linda Laike hävdade utifrån sin forskning; 2000 vargar i Sverige.


Eftersom Daniel ingick i en världsomfattande kedja med kunniga kontakter runt hela världen vart antalet vargar skrattretande lågt. Ingen trodde att Sverige var ett seriöst land för vargar, utan man menade direkt att det hela skulle spåra ur. Och det är där vi befinner oss idag…


Grimsös rovdjurshandläggare och forskare Olof Liberg är utbildad och har doktorerat, men på katt. Just det katt. Experiment på Grimsö som att inskaffa hundvalpar för att forska på vargars beteende säger väl en hel del!? Länder som Bulgarien, Kroatien, Kanada m.m. har ju stationära forskningsstationer i naturen, för att följa vargens naturliga beteende. Och de har/får riktiga svar. Att som i Sverige plocka ut valpar ur lyor, mm säger bara hur vargens anatomi är för stunden.

Likaså att sätta spårsändare på vargarna gagnar ju inte vargarna. De blir lätt spårade av jägare, som bara har att döda i tankarna. Se på t.ex. Kynna. Flera tusen jägare jagade henne, med helikopter, bilar m.m. Det tog jägarna månader för att skjuta henne. Då var hon så stressad och gått utan mat mest hela tiden. Kan ni tänka er att samma jägarkår utger sig för att ha naturvård i tankarna?
För mig känns dom mest som löjliga mördare, som skulle skriva in sig i dödspatrullens dagbok. Och vad hade Kynna gjort? Varit utanför en fårhage. Vid obduktionen fanns inte ett spår av får, bara av jägarnas och djurplågarnas lögner. Det kallas skyddsjakt.


Och så här håller det på. Lantbrukarna skiter att sätta upp riktiga viltstängsel, se bara på Molstaberg, utan ropar ”vargen kommer”. Och vilka springer i första ledet? Jo, naturvårdsverket och länsstyrelsen. Dessa kallar man seriösa instanser… Vad jag kallar det? korrupt! Deras uppdrag är att bevara vargstammen enligt lagen om fridlysta djur, då skall de väl göra det? Inte tvärtom.

Håkan Forsberg
Gm/Revolution Rov


Den gällande Artikeln i > Hallands nyheter


Håkans text är mejlad till diverse tidningar inkl. Hallands nyheter som insändare.


%d bloggare gillar detta: