Uttrycket Lugga Vilt

Vi är många som sett på jaktfilmer eller foton och har förfärats över hur jakthundarna biter, river och sliter i de skjutna och fallna djuren. Såväl älgar, som rådjur, vildsvin eller rovdjur som björn, varg och räv. Det känns hur som helst både barbariskt och respektlöst mot det fällda viltet.
Jägarna i sin tur har till och med ett eget begrepp för det: ”lugga vilt”.
Är det jägarnas sätt att ”belöna” sin hund eller bara en yttring av hundar med alltför stor kamplust som jägarna inte kan få stopp på?
Svårt att göra en bedömning av, då det skrivs ganska lite om det. Kanske ett medvetet val från jägarnas sida eller helt enkelt en tradition eller kultur som lever vidare ”för att det alltid gjorts så” och jägarna själva inte reflekterat över fenomenet utan bara fortsätter?!


Revolution Rov har i alla fall hittat några kommentarer på nätet där jägare uttalat sig om att ”lugga vilt”. Läs och gör er själva en bedömning av vad ni anser om saken.


%d bloggare gillar detta: