Massutrotningen sker även i Sverige

Copyright Mamoki

De första skälvande dagarna på 2021 var det många som såg på David Atterbourghs dokumentär om massutrotningen på tv och sen spred den vidare i sociala medier. Den beskrev att för 60 miljoner år sedan slog en asteroid ut dinosaurierna. Det var det femte massutdöendet i jordens historia. Nu upplever vi det sjätte och den här gången är det vi människor som är asteroiden.
Vi förstör arternas livsmiljöer. Vi förföljer och jagar dem och släpper ut främmande arter. Vi förändrar klimatet. Upp till en miljon arter kan vara hotade, varnar David Attenborough. Många svenskar vart förskräckta och till och förfasade över dokumentärens innehåll.
I precis samma stund som denna dokumentär sändes på tv inleddes licensjakten på varg i Sverige, på våra beslutsfattande myndigheter och politikers eget initiativ. Trots att vargen är en starkt utrotningshotad art i Sverige. Detta är något som knappt lyfts i media eller bland gemene man. Förstår inte ’folk’ konsekvenserna av den inhemska jakten på varg eller känner man inte till hur det faktiskt ligger till?

Anledningen till att vargen klassas som starkt utrotningshotad definieras så här; ”Det svåraste hotet utgörs av bristande acceptans hos delar av befolkningen. Vargen har tidigare varit förföljd främst på grund av vargens angrepp på ren och andra tamdjur. Andra mera diffusa hot finns, t.ex. rädsla.

Det enskilt största konfliktområdet är att jakthundar dödas av varg, vilket hänger samman med en omfattande användning av löshund vid jakt. Den illegala jakten efter varg utgör ett allvarligt hot i hela dess utbredningsområde. Snöskotern – om den missbrukas – är självfallet ett redskap som gör hotet mot alla stora rovdjur än mer akut. Ett annat allvarligt hot är den stora inavelsgraden i vargstammen”.
Så medan vi förfasas, förskräcks och till och med skräms av dokumentärer som beskriver hur djurlivet på hela jorden håller på att massutrotas på grund av oss människor så sker det faktiskt även i Sverige, just nu.

Med statens goda medgivande utan att någon ens höjer på ögonbrynen så jagas vargen en fridlyst och starkt utrotningshotad art, är inte det lite märkligt?

Av Revolution Rov


%d bloggare gillar detta: