På några dagar utplånades ett helt revir

Aktuellt prata om jägarnas lek med varg

De flesta av oss är införstådda med begreppet ”katt-och-råtta-lek”, men i och med starten av licensjakt på̊ varg 2021 den 2 januari, så känns det nu i dagarna mer aktuellt att börja prata om ”jägares-lek-med-varg”…

Jägarkåren spelar rysk roulette med vår starkt utrotningshotade vargstam, skriver debattören. Foto: TT

Inför licensjakten på varg2021 har 2500 jägare från hela Sverige och 140 från utlandet anmält sig till Naturvårdsverket för att delta i en jakt på från början 24 vargar.

Skulle man definiera jakten som sport, som jägarna själva ibland definierar sitt fritidsintresse, så måste väl alla hålla med om att detta inte alls skulle vara jämna lag. I sportens värld skulle rubrikerna kunna bli ”utklassning”, ”kross”, ”förnedring”. Det skulle även kunna dömas ut som totalt osportsligt. De termerna fungerar under vargjakt också, man skulle dock vilja lägga till även utrotning.

Med dagens teknik som mobiltelefoner, drönare, spårning från motorfordon som skoter, jakthundar försedda med GPS, vissa specialtränade på att spåra varg, andra så kallade plotthundar avlade och tränade för att vara orädda, vitskarpa, med stort självförtroende och som jägarna själva beskriver dem: fruktansvärt uthålliga (med risk för att bli jakttokiga) så är inte jägarna bara många, de har också otroligt många hjälpmedel. Det enda de egentligen behöver göra för egen kraft är att trycka på avtryckaren.

Under dag två på årets licensjakt sköts samtliga sex vargar som tilldelats inom Andåreviret i Gävleborg inom loppet av bara en timme. Samma kväll kontaktade Jägareförbundet och Stora skogsbolaget länsstyrelsen och begärde att fler vargar skulle få skjutas inom reviret. Det fanns ju vargar kvar, och de ville ha det tömt. Detta bifölls morgonen därpå, och ytterligare fyra vargar fick skjutas. Även dessa var skjutna redan på licensjaktens femte dag.

Låt oss då fundera på hur lång tid det tar för två̊ svenska vargar, en hona och hane att först lämna sina födelseflockar, vandra så att de möts, äktenskapstycke ska uppstå̊, vidare ska de sen hitta en lämplig plats för ett eget revir, etablera sig där, få valpar, bilda en egen flock? Vi pratar år, många vargar gör det aldrig ens under hela sin livstid. Men på bara några dagar hade man mer eller mindre utplånat ett helt revir. Och det är inte över med det.

Jägareförbundet och Stora skogsbolaget har även efter detta lämnat in ytterligare krav på att få skjuta varg där. De påstår att det ännu är varg kvar inom reviret.

Så kom inte och säg att jägarkåren inte spelar rysk roulette med vår starkt utrotningshotade vargstam genom sin iver över en prestigefylld vargfäll som trofé över sin jägarstorhet, förmågan att utrota en djurart.

Och för de av er som innan inte var bekanta med uttrycket katt-och-råtta-lek så betyder det nyckfull behandling av någon som är i underläge.

Skrivet av Maria Ljung


Debatt i > Dala-Demokraten


%d bloggare gillar detta: