Linghedsvargen haltar

Den skadeskjutna vargen i Lingheden har dykt upp igen!
I april påsköts en varg i Lingheden under näst sista dagen på den skyddsjakt som utlysts där.

Trots intensiva eftersök med bl.a eftersökshundar återfanns aldrig den påskjutna vargen. Spekulationerna gick vilt. Många trodde att den krupit undan och dött någonstans eller gått ner sig i en tilliggande myr och drunknat. Man hittade bendelar vid skottsplatsen och vid DNA-analys av dessa visade det sig tillhöra en tik.
Men så under onsdagskvällen iakttogs nu en starkt haltande varg i Övertänger.

Länsstyrelsen naturbevakare blev kontaktade och informerade om att en varg hade setts inne i en fårhage och även runt en gård i närheten. De konstaterade då att det troligen rör sig om den varg som skadeskjutits den 29 april vid skyddsjakten i Linghed. Det stärks av att de även analyserat nya avföringshögar som visat att den påskjutna vargen lever och är tillbaka i Linghed. Med hög sannolikhet är alltså den haltande vargen samma varg som träffades av en gevärskula den 29 april.
Jägareförbundet konstaterar snabbt: ”Det här ett solklart fall – det är bara att återuppta eftersöket!”
Naturvårdsverket är mer försiktiga i sitt omdöme: ”Nu kan vi konstatera att det här djuret klarat sig ganska bra i flera månader. Vi kan inte säga om det lider eller inte och det upp till den person som utför avlivningen att svara på om åtgärden var den rätta.”

Uppdaterat; 4 september Skadeskjuten varg avlivas inte av länsstyrelsen !

Paragraf 40C i jaktförordningen:

”Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.”

Copyright bild o text Revolution Rov. Källa; Dalademokraten


En tanke på “Linghedsvargen haltar

  1. När jägarna skadeskjuter en varg försöker de föra över ansvaret på Lst att avliva den starkt plågade djuret när de själva har ansvaret. De skjuter bort käken på björn som fortfarande inte hittats , skjuter ponnies och in på golfbanor och kräver att vi inte ska ha frilevande varg i Sverige för egennyttans skull. De kräver inte av Lst att avliva björnen. Vad är skillnaden? En skadeskjuten björn kan vara väldigt farlig för allmänheten.

    Gilla

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: