Jaktbrott eller ej?!

Pär Skogh, 46 år, greps misstänkt för grovt jaktbrott i en massiv gryningsräd den 4 april 2017.
Gripandet hade föregåtts av hemlig övervakning i månader.
Fyra dagar efter gripandet, en lördag, avled hans pappa i en hjärtinfarkt. Det fick Pär veta två dagar senare. På sin fars begravning fick han åka tillsammans med fyra övervakande poliser.
I februari i år lades förundersökningen ner, men Pär känner sig fortfarande utpekad av rättsväsendet.

Pär Skogh bor på en gård utanför Alfta i Hälsingland. Han är tidigare ostraffad och har arbetat hela sitt liv. Hans största fritidsintresse är jakt och fiske. Ett anonymt tips om en misstänkt illegal jakt på varg på en sjö mellan Bollnäs och Järvsö, förändrade dock hans liv. På många sätt – och under lång tid.
Det här är berättelsen om en jägare som fick sin mobiltelefon avlyssnad och övervakad i fyra månader, sina vapen beslagtagna i flera års tid och som fick besöka sin fars begravning i sällskap med fyra beväpnade poliser.
Det är också en berättelse om en massiv polisinsats halv sex på morgonen och en polisutredning, ledd av kammaråklagare Åse Schoultz, som tog tre år på sig för att komma fram till slutsatsen att det inte fanns några hållbara bevis för att Pär Skogh skulle ha medverkat vid illegal vargjakt.
Det här är också en berättelse om hur du som misstänkt för grovt jaktbrott kan komma att behandlas av staten.
46-årige Pär Skoghs allra första kontakt med Sveriges rättssystem har skapat ett djupt misstroende hos honom.

När Svensk Jakt intervjuar Pär suckar han flera gånger och skakar på huvudet. Han finner ibland inte ord för vad han ska tycka och tänka om den utredning som han hamnade i centrum av.
En utredning som delvis förstörde hans liv.
 

Möts av fyra poliser

Men vi tar det från början:
Det är en tidig aprilmorgon, en tisdag, i Hälsingland. Klockan är bara halv sex och Pär Skogh gör sig redo för en ny arbetsdag på sågverket. Han är på väg ut ur duschen när han möter fyra poliser som klivit in i hans hus.
Det pratas om misstankar om grovt jaktbrott och att han ska klä på sig och följa med. Pär vill först ge hundarna mat och det tillåts han göra. Därefter får han sätta sig i en polisbil för vidare färd till Uppsala.
 

Första förhör

Under transporten i polisbilen, klockan 06.19, hålls det första förhöret med Pär Skogh. Han delges då misstanke om grovt jaktbrott, ”att han uppsåtligen vid upprepade tillfällen och i samförstånd med ytterligare personer olovligen jagat fredat vilt i form av varg under tidsperioden 1 januari 2017 till och med den 28 februari 2017 i Järvsö med omnejd”.
Strax före klockan 09.00 leder poliserna in Pär i polishuset i Uppsala där han får genomgå kroppsbesiktning, ett tvångsmedel som beslutats av kammaråklagare Åse Schoultz. Besiktningen sker i form av salivprov för registrering av dna.
– Därefter blir jag inkastad i en liten fyllecell och blir sittande där ett antal timmar innan jag blir flyttad till en annan cell, berättar Pär Skogh.
Samtidigt genomför tre poliser en husrannsakan hemma hos Pärs föräldrar. De letar efter vapen och genomsöker en bil som därefter bärgas till Ljusdal.
 

Misstänkt för illegal rovdjursjakt

Det första längre förhöret med Pär hålls på torsdagen den 6 april, två dagar efter gripandet. Förhörsledare är polisen Sven Voltaire.
Pär informeras att han blir hörd som misstänkt för illegal rovdjursjakt. Pär vill inte kommentera och en del saker och påståenden som läggs fram av polisen minns han inte.
Fyra dagar efter polisens husrannsakan hemma hos hans föräldrar, avlider pappa Hans Skogh, 66 år, i en hjärtinfarkt. Det är en lördag. Pär sitter ovetande i en cell på polishuset i Uppsala. Först på måndagen får han veta vad som hänt då hans advokat ringer till häktet.
 

Vill inte kommentera

När Svensk Jakt ställer frågor om varför Pär först på måndagen fick veta vad som hänt hans far så får vi inga svar. Sven Voltaire vill inte svara på våra frågor utan hänvisar till sekretess.
I samband med husrannsakan hos Pär beslagtog polisen bland annat skinn från björn och lodjur och hävdade att det handlade om grovt jakthäleri. Det visade sig senare att skinnen kom från djur som var lagligt fällda och skinnen var märkta.
 

Nämner inte varg

Samma dag som det första förhöret hålls med Pär skriver polisens andra förhörsledare Magnus Johansson ett PM i vilket det fastslås att Pär tillsammans med ytterligare personer bedrivit olovlig jakt på varg. Han hänvisar sedan till den telefonavlyssning som använts i utredningen.
Men enligt de uppgifter som Svensk Jakt tagit del av så nämns inte ordet varg någon gång under denna avlyssning. En avlyssning som bland annat skedde den 11–12 februari då polisen hävdar att det skett en illegal vargjakt, där Pär medverkade.
Vidare skriver Magnus Johansson i PM:et att Pär med bil förföljt och ringat varg.
Hur polisen gör tolkningen att det handlar om en varg som jagas, framgår inte. Enligt kommissarie Lars Fredin så har polisen säkrat vargspår och spår efter passkyttar i området den 11–12 februari. Pär hävdar att det handlade om en rävjakt, men det tror alltså inte polisen på. Under avlyssningen används begreppet ”hon” om det vilt som jagas. Det anser polisen betyder varg.
Under det första längre förhöret medverkade även Pärs advokat, K G Myhrberg, som då var 79 år.
Pär ville byta advokat men både tingsrätten och hovrätten sade nej och menade att skälen inte var tillräckligt starka. Pär menade dock att för honom stod mycket på spel och att han inte ville ha en så pass gammal advokat, som heller inte hade några jaktliga kunskaper.
 

”Där stod Åse Schoultz och mumlade och påstod att jag skjutit en varg.”
Pär Skogh

 
Den 7 april hölls den första häktningsförhandlingen med Pär vid Hudiksvalls tingsrätt.
– Där stod Åse Schoultz och mumlade och påstod att jag skjutit en varg.
Dagen efter häktningen avlider alltså Pärs pappa.
– Det är klart att han påverkades av det som hände och att infarkten orsakades av all den stress han blev utsatt för, säger Pär som satt häktad med restriktioner.
Det innebär i korthet ingen som helst kontakt med omvärlden i form av nyheter eller telefonsamtal med anhöriga.
Totalt satt Pär inlåst i 31 dagar. Under tiden han satt häktad begravdes hans pappa. Pär fick tillåtelse att närvara vid begravningen, i sällskap med fyra beväpnade poliser.
 

”Där stod jag med min mamma med poliser runt omkring, som om jag vore någon jäkla mördare.”
Pär Skogh

 
Dagen innan begravningen åkte Pär i sällskap med poliserna hem till sin mamma för att prova ut kläderna inför begravningen.
– Där stod jag med min mamma med poliser runt omkring, som om jag vore någon jäkla mördare. Därefter skjutsades jag till Bollnäs där jag fick sova i en fyllecell natten innan begravningen. När vi på morgonen åkte till begravningen så vände sig polisen som satt på passagerarplats om och sade till mig: ”Blir det något bråk släpar vi ut dig ur kyrkan och åker raka vägen tillbaka till Uppsala. Bara så du vet”, berättar Pär Skogh.
 
Han uppger också att under de transporter som gjordes mellan polishuset i Uppsala och tingsrätten i Hudiksvall och under resan till begravningen försökte polisen att få ur honom information om olika jakter och vem han hade jagat med. Dessa ”samtal” finns inte registrerade som några förhör.
– Vid ett tillfälle ville de ha reda på vem jag jagat lodjur med. Det var helt klart ett förhör som gjordes med mig i bilen, säger Pär Skogh.
 

Släpptes ur häktet

Torsdag den 4 maj släpptes han ur häktet.
– Det var på kvällen. Jag fick skjuts av polisen ner till tågstation, men det var så sent att alla tåg hade slutat gå.
Till slut fick han skjuts hem via en släkting till en av de andra misstänkta.
– Någon mobiltelefon hade jag inte. Den var ju på analys.
 

Ägodelar tagna i beslag

Pär försökte få tillbaka sina ägodelar som hade tagits i beslag. Det var allt från jaktkläder, skor till dator och pejlutrustning. Han berättar att det tog tid få tillbaka sina saker och att advokaten inte låg på särskilt hårt för att hjälpa honom.
– Till slut blev det en förhandling vid Hudiksvalls tingsrätt om mina saker och där medverkade Åse Schoultz via videolänk. Hon fick frågor av domaren som hon inte kunde svara på. Det gick inte speciellt bra för henne. Skinnen och telefonen fick jag inte tillbaka. Hon fick en månad på sig.
 

Stämt staten

När Pär kom hem fick han mer eller mindre ta över jordbruket samtidigt som han jobbade på sågverket.
Den 14 februari lades förundersökningen ner av Åse Schoultz.
Nu har Pär Skogh stämt staten på 7,5 miljoner kronor och krävt utredning av hur det gick till när telefonavlyssningen beviljades. Han har fått rätt i domstol att få tillbaka sina vapen, men polisen bromsar och vill inte lämna ut dem.
Pär förvarade ett av sina vapen hemma hos sin far. Han övertog licensen och vapnet blev kvar hos pappan. En domstol konstaterade att det var fel men att Pär har varit utan vapen i tre års tid och att han därmed i princip blivit ”straffad” för förseelsen och därför ska få tillbaka sina jaktgevär. Nu har polisen nyligen beslutat att han ska få tillbaka sina jaktvapen.

Detta har hänt

I januari 2017 spårar länsstyrelsen en varg efter ett tips från allmänheten. På Valåssjön som ligger mellan Arbrå och Järvsö i Hälsingland upptäcker länsstyrelsens personal blod och skoterspår. Polis tillkallas och en utredning om misstänkt grovt jaktbrott startar.

Enligt polisen har en varg blött mycket och gått 600 meter från sjön in i skogen. Där slutar spåren. Polisen får samtidigt tips om ett antal namn som kan vara intressanta för utredningen.

Dna-provs tas från platsen och resultatet visar att det är en varg med beteckningen 695-16 som härstammar från Långsjöreviret i Leksands kommun.

Den 21 mars 2018 registreras ett spillningsprov från samma varg i södra Långsjön, fågelvägen nära nio mil från där blodet från den vargen hittades.

Den 6 februari får polisen tillstånd till hemliga tvångsmedel och påbörjar avlyssning av en av de misstänkta.

Den 11–12 februari 2017, under avlyssningen, misstänker polisen att det bedrevs en illegal jakt på varg i Hästberg, Järvsö i Ljusdals kommun.

Den 4 april klockan 05.28 grips fyra personer i en stor polisiär gryningsräd. Trettiotalet poliser gör husrannsakan och en mängd materiel tas i beslag. Bland annat kläder, jaktkängor, viltskinn, datorer, telefoner, pejlutrustning och slaktknivar.

Utredningen leds av polisens avdelning för grova brott i Uppsala.

Pär Skogh och tre personer till häktades den 7 april. Tre av dem, däribland Pär Skogh, satt häktade fram till 4 maj. Den fjärde misstänkte släpptes ur häktet den 18 april.

Utredningen svällde och fler personer greps. Totalt var sju personer misstänkta för grovt jaktbrott.

Den 14 februari 2020 beslutade kammaråklagare Åse Schoultz att lägga ner förundersökningen: ”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”


Källa; Svensk Jakt


%d bloggare gillar detta: